НОВИНИ

Над 11 хиляди първолаци в София

Над 11 хиляди първокласници ще тръгнат на училище утре в София. Тяхната програма вече ще е съобразена с изискванията на новия закон за училищното образование.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
21:24, 14.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

120 от софийските първокласници ще учат в 142 основно училище. Там вече са подготвени за новите изисквания на закона. Освен промени в учебният план, те предвиждат и смяна на административните документи и нови имена за някои училища.

Юлиана Валентинова, директор на 142 ОУ "Веселин Ханчев"
"Според новият закон ние си запазваме името, ние оставаме основно училище - от 1-ви до 7-и клас."

Директорите на средните училища обаче масово сменят табелите пред входа. Например, наименованието „Средно общообразователно училище“ думата "общообразователно" отпада и абревиатурата става различна. Имената на повечето училища вече са променени по документи, но много от тях все още са със стария надпис. Едно от тях е столичното 26-о училище, което предстои да бъде санирано.

Елка Велкова, директор на 26-о СУ "Йордан Йовков"
"Смяната на табелата е свързана с естетичният вид на фасадата, в нашият случай тя ще бъде подновена малко по-късно. Ние ще запазим тези букви, който имаме в момента, ще премахнем само излишната буква "О"."

От Министерството на образованието обясниха, че няма да има санкции за директори, които не са променили табелите за първия учебен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български рози - новият роман на Георги Тенев
"Български рози" - новият роман на Георги Тенев
Джъстин Тимбърлейк представи концертния си документален филм в Торонто
Джъстин Тимбърлейк представи концертния си документален филм в Торонто