НОВИНИ

Над 1300 учители не са получили обещаното увеличение на заплатите

Над 1300 учители не получиха очакваното увеличение на заплатите си, заложено от кабинета Борисов 2. Просветното министерство тепърва ще изяснява причините, но най-вероятно става въпрос за учители в училища с малък делегиран бюджет и за детски градини с една или две групи. Учителите в още 40 училища и 54 детски градини получиха увеличение, но под обещаните 8 % . От министерството отчетоха, че по-високи заплати са получили общо 113 хиляди учители и непедагогически персонал.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:40, 26.04.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

23 училища и 246 детски градини не успяха да дадат увеличение на заплатите за своите учители. Това остави 355 учители в основни и средни училища и още 981 в детски градини без обещаното увеличение от минимум 8%. От министерството казват, че тепърва ще търсят причините защо се е случило това.

- А дали така остана някой учител със заплата под 660 лева?
Мария Гайдарова, зам. министър на образованието и науката: "Вероятно да, след като това е минималната договорена заплата и има училища и детски градини, където не са получили увеличение в случай, че там има новоназначени млади учители, където по техните вътрешни правила за работна заплата тази сума е по-ниска, вероятно да!"

Според зам. министър Гайдарова парите за заплати са целеви и към момента не могат да се преведат нови средства. Било възможно обаче в тези училища да се извърши оптимизация на бюджета и така да се търсят пари. При детските градини средствата се разпределят от кметовете на общини. Според Синдиката на българските учители без повишение на заплатите са учителите в детските градини в Попово, Сливен, Симитли и половината от учителите в Първомай, Ардино, Мадан и Кърджали. От Попово потвърждават, че увеличение на заплатите нямат, защото общината нямала пари.

Красиела Йорданова, учителка в детска градина "Слънце ", Попово: "Всички са възмутени, защото на практика не е оценен нашия труд. В нашата детска градина даже си говорим, че може би трябва да се стигне до някаква стачка, за да затворим датските градини и родителите да излязат да ни подкрепят."
Диян Николов, председател на ОКС на СБУ община Попово: "Всички нови работни заплати са готови, просто трябва решението на кмета, нищо повече."


;

Към списъка с неизпълнените обещания трябва да добавим и 40 училища и 54 детски градини, които получиха под очакваните 8 % увеличение.

Мария Гайдарова, зам. министър на образованието и науката: "Ще събираме данни и за всеки конкретен случай ще видим дали има възможност това да бъде променено, в какви параметри и какви политики и мерки да бъдат предприети."

В крайна сметка реално повишение от 8 или над 8 % са получили, според министерството, 98 % от българските учители. При детските градини процентът е 91. Заплатите трябваше да се повишат от 1 януари, но това стана със задна дата към края на март.

;

В крайна сметка реално повишение от 8 или над 8 % са получили, според министерството, 98 % от българските учители. При детските градини процентът е 91. Заплатите трябваше да се повишат от 1 януари, но това стана със задна дата към края на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската опера в бившия партиен дом?
Пловдивската опера в бившия партиен дом?
ТИР с опасни химикали се обърна на магистрала Тракия
ТИР с опасни химикали се обърна на магистрала "Тракия"