Общо 141 мигранти от Африка бяха спасени от импровизирани лодки в морето между Испания и Мароко, съобщи испанската морска спасителна служба, цитирана от Агенция Франс прес.

© БГНЕС

Две лодки, превозващи 86 души, едната от които е започнала да потъва, са били открити в Алборанско море, отсечката на Средиземно море между двете страни, каза говорител на службата. Някои от хората вече са били във водата при пристигането на спасителите, но всички са спасени, каза той, добавяйки, че сред 86-те са 14 жени и три деца.

В Гибралтарския пролив, спасителните лодки са спасили трима мъже в каяк, а други 52 души - включително 14 жени са извадени от в лодка.

Около 11 000 имигранти са пристигнали в Испания по море от началото на годината, а 203 души са загинали в опит да преминат от северна Африка, според последните данни на Международната организация по миграция, публикувана в сряда. За същия период в Средиземно море като цяло 682 души са загинали или са изчезнали, опитвайки се да преминат от северна Африка, докато 31 600 имигранти са стигнали до Европа, според Международната организация по миграция.

След като Централният средиземноморски маршрут секна, трафикът на мигранти през Средиземно море се насочи към бреговете на Испания и на Гърция.