COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Над 150 услуги на държавни и общински администрации вече са онлайн

Повече от 150 услуги на 600 държавни и общински администрации вече са достъпни и през интернет. Физически лица и фирми могат да подават и получават документи от институциите чрез системата за сигурно електронно връчване.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 07.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Над 16 000 души и около 400 фирми вече имат профили в системата за сигурно електронно връчване.

Томислав Дончев, вицепремиер: Колкото повече граждани се регистрират в тази система, толкова по-голям шанс да си общуват по електронен път с администрацията, да получават всякакъв тип документи.

В системата се влиза с електронен подпис или с персонален идентификационен код на НОИ.

Николай Минев, Държавна агенция за електронно управление: С ПИК към момента може да заявите само услугите, които са към АСП. За останалите, доставчикът на услугата или администрацията изисква задължително да бъде подписана с електронен подпис.

Засега онлайн са достъпни 9 от общо 42 услуги, които предлага Агенцията за социално подпомагане.

Камелия Ангелова, началник "Административно обслужване", АСП: Това са услуги, свързани с отпускане на еднократни помощи, освобождаване на лицата от винетни такси. Вписване в регистъра на физическите и юридическите лица и издаване на различни удостоверения.

От началото на годината над 200 души са подали електронни заявления до социалните служби. За около година през системата са връчени над 40 000 документа.

Добри Митрев, главен секретар на БСК: Това е едно облекчение - възможността за един сигурен начин за връчване на документ, за получаване на документ и от друга страна пести финанси.

Предвижда се хората с профили в системата да бъдат уведомявани за задължения към различни институции.

Николай Минев, Държавна агенция за електронно управление: За наложени глоби, дължими такси, данъци и т.н. Както и да им бъде предоставена възможност те да ги заплатят по електронен път.

Системата дава възможност и за справки в различни регистри, като имотния . За целта не се изисква електронен подпис.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска