НОВИНИ

Над 160 души с увреждания в Благоевград ще имат личен асистент

Над 160 души с увреждания от Благоевград ще имат личен асистент тази година. От социалната услуга могат да се възползват и хора над 65 години с ограничени възможности за самообслужване, които да разчитат на социален асистент за съдействие при приготвяне на личния тоалет, пазаруване, приготвяне на храна и административни задачи.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
08:40, 16.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В Съюза на слепите в Благоевград членуват повече от 100 души. Почти всички се нуждаят от помощ за придвижване до работното място, разходка или пазаруване. Единици обаче са тези, които получават помощ от личен асистент.

Любомир Траянов, председател на Териториална организация на слепите - Благоевград: Нямат всички асистенти, тука говорим може би за 5-6 човека, които имат лични асистенти. Ние правим екскурзии и не можем хората да ги закараме, не може да дойдат поради липса на асистенти. Техните роднини са си на работа и той си е в къщи по цял ден, не може да дойде и тука не можем да се събираме.

Според хората със зрителни увреждания, часовете през деня, в които могат да разчитат на помощ от личен асистент също не са достатъчни.

Любомир Траянов, председател на Териториална организация на слепите - Благоевград: По сигнали на наши съюзни членове има проблем в часовете които се дават, понеже 2 часа или 4 часа са крайно недостатъчни. Аз съм тука на трудов договор на 8-часов работен ден, а моята съпруга е личен асистент на 4 часа и стои 8 часа с мен, понеже аз след това няма как да се прибера.
Елена Стойчева, началник отдел "Социална политика": Услугата се предоставя през деня. След направена социална оценка от социален работник се уточняват часовете, които лицето може да ползва. Социалният работник и обслужващото лице се договарят за действията които ще се извършват в тези часове.

От общината в Благоевград продължават да приемат заявления за получаване на социални услуги в домашна среда. Там, където няма възможност да се финансират от бюджета, услугата ще бъде дофинансирана със средства от общинския бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив
Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив
Депутат изгуби работата си заради сандвич
Депутат изгуби работата си заради сандвич