НОВИНИ

Над 20 чужденци загинаха при атака на Ал Каида в Буркина Фасо

Повече от 20 души от 18 различни националности загинаха при нападение на ислямисти срещу луксозния хотел Сплендид в столицата на Буркина Фасо. При операция на местните и френски сили за сигурност са освободени поне 150 заложници. Атакувани са и кафене и друг хотел в Уагадугу. Отговорност пое Ал Кайда в Ислямски Магреб. Ликвидирани са четирима от нападателите, включително две жени.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:57, 16.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Терористите атакуваха снощи хотел Сплендид и близкото кафене Капучино в Уагадугу. Ударът започна с няколко експлозии. И двете места са популярни сред персонала на ООН и западни граждани. Оцелели разказват, че нападателите ходели от човек на човек и побутвали телата за да проверят за някаква реакция. Всяко помръдване водело до екзекуция от упор. Съобщава се за поне 33-ма ранени.

"Подпалиха кафенето, опитахме се да избягаме. Аз бях прострелян в ръката, счупена е. Освен това ми откраднаха колата", разказва очевидец.

Драмата продължила цяла нощ, разказва сервитьорка от съседен бар.

"Дойдоха въоръжени мъже и откриха огън, минаха много близо до нас, гледахме какво става до 7 сутринта. За щастие, армията ни дойде на помощ, иначе там щяхме да си останем. Стрелбата продължи през цялата нощ", споделя жена.

След края на обсадата в Спледнид беше съобщено, че въоръжени нападатели са заели позиции и в друг хотел наблизо, където е бил убит един терорист. Сутринта на място дойде президентът Рош Каборе.

Рош Марк Кристиан Каборе - президент на Буркина Фасо: По предварителни данни, с които разполагаме, освободени са между 100 и 150 души, 26 са настанени в болница, има и 23-ма убити, което е тежка равносметка. Ситуацията вече е под контрол.

Страната тъкмо излиза от политическа криза и наскоро проведе първия си вот за държавен глава след преврат от миналата година и края на 27-годишното управление на Блез Компаоре. Президентът Каборе е на поста от едва три седмици. Буркина Фано има дълги и зле охранявани граници с Мали и Нигер, откъдето проникват ислямски терористи.

Поелата отговорност Ал Кайда в Ислямски Магреб осъществи и нападението срещу хотел Радисън в столицата на Мали през ноември. Според наблюдатели , групировката иска да затвърди статута си на доминираща джихадистка сила в Северна Африка и Сахел, особено на фона на възхода на конкурентната Ислямска държава в този район.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристите в планината масово без застраховки
Туристите в планината масово без застраховки
Ден на снега в българските зимни курорти
Ден на снега в българските зимни курорти