НОВИНИ

Над 3700 френски военнослужещи преминаха през парада на Шанз-елизе

Франция отбеляза националния си празник - Деня на превземането на Бастилията с традиционния военен парад на Шанз-елизе в Париж. Той започна с преглед на военнослужещите, направен от президента Еманюел Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи.

bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 14.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Парадът продължи със зрелищно авиошоу, в което се включиха френски и американски военновъздушни сили, защото се навършват 100 години от влизането на САЩ в Първата Световна война. Поради тази причина почетни гости на събитието бяха Доналд и Мелания Тръмп.

В небето над Париж прелетяха 63 самолета и 29 хеликоптера, а по Шанз-Елизе преминаха над 3 700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В парада участваха и 145 американски военнослужещи.

В речта си по време на парада, който е първи за президента Макрон, той поздрави всички военнослужещи и заяви, че връзката между Франция и САЩ е неразрушима.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Тук във Франция и навсякъде по света има мъже и жени, които са избрали да рискуват живота си, за да може нашите права да живеят, да пребъдат. Тези мъже и жени са нашите войници, полицаи, огнеборци, жандармеристи, митничари. Те са тези, които ни пазят. Те участват в парада на днешния ден, защото те са армията на свободата и правата! Тяхната лоялност, отдаденост и сила ни осигуряват възможност да живеем по правила, които сме избрали за себе си. "
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със златен и 3 бронзови медала от Олимпиадата по химия в Тайланд
България със златен и 3 бронзови медала от Олимпиадата по химия в Тайланд
Италиански изтребители на Граф Игнатиево
Италиански изтребители на "Граф Игнатиево"