Над 300 нови сортове лалета цъфнаха в Крим

Пролетта е сезонът на лалетата, а в Крим от години създават нови видове, които са по-устойчиви към климатичните условия и цъфтят по-дълго.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 10 месеци
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Никитската ботаническа градина в Крим е по-пъстроцветна от всякога. Повече от 300 вида лалета цъфнаха едновременно в най-различни цветове.

Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: Имахме нужда да създадем местни сортове лалета, адаптирани към местните условия. Те могат да цъфтят дълго време. И ето, че успяхме!

14 вида лалета, създадени в ботаническата градина вече официално са признати като нови сортове, а документите на 25 са в процес на обработка.

Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: 365 хибридни форми са в процес на оценка. Надяваме се, че ако не всички, поне повечето ще получат документи и ще бъдат вписани като нови сортове.

По света има повече от 6000 сортове лалета, включително хибриди. Един от тях носи името на златно съкровище заради яркия си жълт цвят.

Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: Нарекохме тези лалета в чест на Скитското злато, за да помним какво сме имали, какво нямаме и какво се надяваме да си върнем.

Отглеждането на лалета започва в Крим през 1929 г. Новите сортове често е изпитание на търпението.

Зинаида Клименко, лаборатория за цветя: Лалетата започват да цъфтят на петата или шестата година от засаждането им. Това е много дълго време и не всеки може да чака толкова, за да види резултатите от своя труд.

Понякога са нужни две поколения, за да се доведе започнатата работа докрай. Но гледката от цъфналите разноцветни лалета определено оправдава усилията.

Топ 24
Най-четени