COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Над 3000 машини са в готовност за зимното почистване

От 1 ноември се въвежда зимната готовност за поддръжка на пътищата - това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че има сключени договори за зимната поддръжка на пътищата с абсолютно всички области. Павлова посочи, че ще са необходими над 3000 машини за зимното почистване и те в момента се преоборудват.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:12, 24.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Срокът за готовност на фирмите за зимно почистване на републиканската пътна инфраструктура също е 1 ноември - подчерта Лиляна Павлова и посочи, че именно в първите 10 дни на ноември се очаква влошаване на времето.

Голямото предизвикателство тази зима за министерството, АПИ и почистващите фирми ще бъде магистрала Хемус заради ремонтите на тунелите Витиня и Ечемишка.

По думите ѝ това ще доведе до забавяне на движението, а при зимни условия, магистралата ще бъде изцяло затваряна за почистване. „Ще има допълнително въведени механизми от Пътната агенция съвместно с органите на МВР за отбиване пътните средства“, каза тя и уточни, че тежкотоварните автомобили ще бъдат отбивани за постоянно, а леките коли ще бъдат насочвани към обходи. Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров допълни, че тази година пътуването в участъците, където се извършват ремонтите на тунелите ще бъде двупосочно в едното платно и допълнително ще затрудни движението и трафика в тях.

;

„При необходимост товарният трафик ще бъде спиран на няколко места“, каза той. Инж. Лазаров коментира, че в посока София всички идващи от Видин, Монтана и Враца ще бъдат спирани при така наречения пик при Ботевград, а тези които идват от Плевен в посока Варна ще бъдат спирани в равната част на АМ „Хемус“. „В обратната посока от София към Ботевград товарните автомобили ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт „Елешница“ , докато приключи обработката на пътното платно, или ако има голям наплив от леки автомобили“, каза инж. Лазаров. Той уточни, че при необходимост ще бъде допускано преминаване по старото трасе.

„Ще бъдат използвани участъците през Искърското дефиле, които са естествена алтернатива на този път“, коментира той и изброи още пътя в посока Плевен и прохода „Петрохан“, през който ще бъдат насочвани само леките автомобили.

Топ 24
Най-четени
БАБХ регистрира две нови огнища на Инфлуенца по птиците в България
БАБХ регистрира две нови огнища на Инфлуенца по птиците в България
Учител от ново поколение: Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца
Учител от ново поколение: Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца