Над 3 хиляди български и чуждестранни моряци годишно преминават обучение в Българския морски квалификационен център във Варна. При посещението си във Варна днес министърът на транспорта Росен Желязков потвърди, че държавата ще продължи да инвестира в подготовката на наши и чужди моряци в центъра.

До момента държавата е вложила в Българския морски квалификационен център близо 1 милион лева, за да има база за практическо обучение на моряците.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Предстои да бъдат инвестирани още 1 милион за разширението, което основно е свързано с подготовка на морските лица и техните професионални умения, главно в сферата на безопасността.

Част от средствата ще бъдат вложени и в инфраструктура в района на центъра. Продължават проектите за удълбочаването на каналите и кейовата стена, за да могат да влизат по-големи кораби, развитието на пристанище „Варна Запад“ и превръщането на източната част в зона за обществен достъп и круизен туризъм. Има сключен договор за разработването на целия генерален план на пристанището, като решенията ще се вземат след дискусии с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост.