НОВИНИ

Над 400 лекари и здравни работници протестираха в Пловдив

Над 400 общопрактикуващи лекари, здравни работници и медицински специалисти протестираха пред Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пловдив срещу промените в доболничната помощ, които влизат в сила от утре.

bnt avatar logo
от БТА
16:21, 31.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
400 лекари здравни работници протестираха пловдив

"Тук сме, за да защитим интереса на пациентите. Не искаме да продължаваме да бъдем буфер между недоволство на пациентите от здравната система", каза председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев. Той добави, че липсва диалог и съгласие между министерството и тях, при изготвянето на Националния рамков договор. Според него при изготвянето на новите наредби в здравеопазването в експертните лекарски комисии трябва да има общопрактикуващи лекари, защото те работят по тази специалност и знаят какво се случва.
С около 10 процента са намалени направленията и парите за изследвания в рамките на една година, показа справка от своята практика д-р Данаил Стоянов. През първото тримесечие на 2015 година, той е лекувал своите пациенти с 298 направления за специалист и с 2500 лева за изследвания, а през първите три месеца на настоящата година направленията са 274 и парите за изследвания са 2365 лева.
"Това изобщо не е реформа, а по-скоро загрозяваща козметика", каза д-р Кирил Еленски.
Протестиращите в Пловдив медици изготвиха декларация, която изпратиха по въздуха чрез балони, пълни с хелий /в цветовете на българското знаме/, до Народното събрание и Министерския съвет.
От Пловдив в небето полетяха и два бели гълъба - символ на лекарската професия и хуманността.
Лекарите са категорични, че няма да отстъпят от исканията си и ще продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Централна гара София беше отцепена заради сигнал за бомба
Централна гара София беше отцепена заради сигнал за бомба
Н. Ненчев: Към момента няма данни за миграционен натиск към България по море
Н. Ненчев: Към момента няма данни за миграционен натиск към България по море