НОВИНИ

Над 400 млади лекари положиха Хипократова клетва

Над 400 млади лекари от Медицинския факултет в София положиха Хипократова клетва на специална церемония в НДК. Випуск 2017 е най-големият за последните 25 годиним съобщиха от университета.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:52, 19.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Хипорктовата клетва положиха 214 млади българи и 188 чужденци. Трима са завършили медицина с пълно отличие и получиха наградата "Златен хипократ".

Сред отличниците е Васил Боянов

Васил Боянов: Никога не съм си го поставял за цел. Не е било самоцел за мен. Винаги съм се опитвал да се подготвя за всеки един от изпитите.

Заради промени в наредбата отличието на Васил няма да го освободи от изпит за специализация. Младият медик иска да стане очен или кожен лекар.

Васил Боянов: В България ще остана, защото всички мои роднини и приятели са тук. А също и моята приятелка, която е лекар и специализира в момента в България.

За разлика от 2011-та година, когато 80% от новозавършилите лекари са заявили, че искат да напуснат страната, през 2017 г. над 50 на сто са казали, че ще останат в България, сочи традиционното проучване на Медицинския университет.

Доц. Димитър Буланов, зам.-декан на "Медицински факултет", МУ, София: Това, че хората желаят да останат да работят в България според мен не винаги означава подобряване на условията на работа. Мисля, че по-голямата част от съвременните млади лекари просто обичат повече държавата си, народа си и имат намерение да работят тук.

Повечето млади лекари искат да специализират хирургия, кардиология и вътрешни болести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна епидемия и в община Благоевград
Грипна епидемия и в община Благоевград
Бедственото положение в Смолянско ще бъде частично отменено
Бедственото положение в Смолянско ще бъде частично отменено