Всеки от нас поне веднъж е бил дарител за лечението на пациенти, болни от левкемия или други онкологични заболявания на кръвта. Оказва се обаче, че повече от 50% от българите не знаят какво означава хематология и с кои болести се борят лекарите хематолози. А според статистиката всяка година у нас се откриват нови 1500 случая на различни видове рак на кръвта и лимфата. За да популяризира възможностите за съвременно лечение на този тип заболявания, Българското сдружение „Лимфом” прави поредица от семинари, последният от които беше в Пловдив.

Пловдив

Преди повече от 10 години Мариета Стойнева е диагностицирана със синдром на Ходжкин – злокачествено заболяване, което засяга лимфната система. Доверява се напълно на своя лекар и днес е здрава, майка на 4-годишно момиченце.

Мариета Стойнева: Първоначално даже го бях запомнила като "Хичкок". Обадих се на познати да проверят в интернет, защото не очаквах да е нещо сериозно. Диагностицираха ме, започнах лъчетерапия, химиотерапия. Това продължи година и половина. Тогава дадох едно обещание, че когато някой се сблъсква за първи път с този проблем, аз ще бъда там да му помагам.

През последните години 3 пъти повече пациенти с лимфоми успяват да се преборят с онкологичните заболявания, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни терапии за лечение. У нас повечето от най-съвременните лекарства се плащат на 100% от Здравната каса.

Проф. Жанет Грудева - национален консултант по хематология: Последните молекули са факт от 1 април тази година. За онкохематилогичните заболявания те са 5 молекули, които касаят различни нозологични единици.

Трансплантацията на стволови клеки също е успешна формула за лечение при острите онкохематологични състояния. Донорството обаче все още не е добре развито в България. Обществената банка има нужда от разширяване и събиране на генетичен материал. Затова лекари и пациентски организации планират кампании за насърчаване на дарителството, което може да спаси живот.