НОВИНИ

Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море

Над 60 потънали корабa има на дъното на Черно море. Според учени проектът "Блек Сий Мап", който от четири години изследва подводния живот, поставя България на картата на морските изследвания. По време на проучването са изследвани и т.нар. седиментни ядки, които дават най-пълна картина за промяната на нивото на Черно море след ледниковия период.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:32, 27.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

4 години проучвания, 100 дни в открито море и 40 дни под вода разкриват тайните на подводния свят на Черно море. Това е най-големият археологически подводен проект след изваждането на кораба "Мери Роуз".

Проф. Джон Адамс, директор на Центъра за морска археология в Саутхемптън: В проекта проучихме голяма площ и открихме 65 круширали кораба от различни исторически периоди, заради което можем да свържем данните от геологическите изследвания с данните от археологическите изследвания на сушата. Така имаме по-пълна картина за човешката история. Ние сме тук, заради случилото се в миналото.

Най-старият и добре запазен потънал кораб в света също е сред находките. 23-метровият плавателен съд е открит на около 80 км от брега на България, 2 км под повърхността. Останал е там повече от 2400 години.

Д-р Калин Димитров, директор на Център за подводна археология: Вероятно е имало корабокрушения съвсем в крайбрежната зона, но там процесите на движение на вълните на пясъците на дъното са ги унищожили, така че тези крайбрежни корабокрушения се оказва, че са по-слабо видими отколкото дълбоководните, където условията са такива, че те се съхраняват добре.

Сред откритията в проекта е и вулканична пепел в т. нар. седиментни ядки. Това позволява отделните седиментни слоеве да бъдат отнесени към определено историческо време. А учените са категорични, че културното наследство на дъното на Черно море е реално. И изключително богато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха окончателно здравния бюджет
Депутатите приеха окончателно здравния бюджет
Дебати на висок тон в НС заради Закона за личната помощ
Дебати на висок тон в НС заради Закона за личната помощ