НОВИНИ

Над 600 милиона лева ще бъдат инвестирани в ремонти на учебни заведения

Правителството одобри договори за ремонти за училища за 642 млн лева. Те са по Оперативна програма "Региони в растеж" за периода до 2020 година.

Александър Марков
от Александър Марков
11:57, 21.09.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Със средствата ще бъдат ремонтирани и преоборудвани над 400 училища, детски градини и 13 университета в 72 общини, обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите и кметовете на 22 общини в страната. В проектите е предвидено саниране, ремонт на класни стаи и санитарни възли, закупуване на нова техника, ремонт на спортни площадки в училища, детски градини и висши учебни заведения.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков изчисли, че обновяването им ще засегне 255 хиляди деца. Премиерът заяви, че заедно с увеличаването на учителските заплати от септември, кабинетът изпълнява основния си управленски ангажимент - инвестиции в и насърчаване на образованието.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Отдавна вече капиталовите ремонти на МОН са 2 милиона на година с това разполагаме. Днеска разпределяме 624 милиона. Направете си с два милиона какво можем да ви помогнем и с 624. Така че тази програма работи добре и ако си направите бързо процедурите - прозрачно, ясно, чисто. Не случайно кметовете сте отговорни за това. Да не ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде отишли парите.
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: 416 са учебните заведения, които попадат в обхвата на програмата. 13 са ВУЗ-овете, които обхващат 255 хиляди деца. Ако разделим ресурса на децата, включени в тези образователни заведения, които рехабилитираме по програмата - на всяко българско дете от детската градина, до училищната скамейка и учебната в академичното заведение се падат по 2450 лева инвестиция, по линия на европейската солидарност за всяко едно от тези български деца.
Димитър Николов - кмет на Бургас: Не вярвам за в бъдеще да бъдат осигурени токова средства конкретно насочени за образование. Средствата, които бяха насочени, ни се развързаха ръцете и ни се даде свобода - цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения. В предната ОП ни се даваха много ограничения, които ни свиваха тази възможности. Примерно ако решавахме проблемите с компютърните кабинети или с енергийната ефективност - нямахме средства и възможност да ремонтираме тоалетните. Сега, когато се хване една сграда в образованието, освен учебните кабинети и енергийната ефективност до последната мебел и компютър всичко може комплексно да се достави и да функционира и вече работи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски гастарбайтер - кандидат за кмет на Дуисбург
Турски гастарбайтер - кандидат за кмет на Дуисбург
Панов: При избора за членове на ВСС, парламентът не изневери на практиката си
Панов: При избора за членове на ВСС, парламентът не изневери на практиката си