НОВИНИ

Над 610 млн. лева повече за наука от следващата година

Увеличението на парите за образование и наука догодина ще бъде над 610 млн. лева. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, според който научните работници днес протестират не заради липсата на увеличение, а заради начина на разпределение на парите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:51, 01.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Министерството на финансите си е поставило за цел да промени подхода на разпределение на парите за наука.

Владислав Горанов, министър на финансите: Неприемливо за мен като финансов министър е да говорим за заплати в научни звена, тъй като базовият стандарт за функциониране е осигурен, оттук нататък тези, които покриват определени потребности и имат научни достижения, ще имат достъп до един значителен ресурс.

През следващата година ще бъдат увеличени средствата за средно образование с 452 млн. лева, за висше - с 38 млн. лева и за наука - със 120 млн. лева. От тези 120 млн. лева към БАН целево ще бъдат насочени 5 млн., останалите пари ще бъдат разпределени чрез конкурси и ще минат през министерството на образованието.

Томислав Дончев, вицепремиер: Средствата не се разпределят на кепета и институционално, а на базата на конкурс, на конкретни проекти, голяма част от финансирането минава през програми, през цели.

От министерството на финансите са изчислили, че ако БАН успее да привлече дори половината от увеличението на парите за наука, ще удвои бюджета си.

Томислав Дончев, вицепремиер: Този прогрес, тази реформа не е толкова лесна и по отношение на звена и по отношение на отделни учени може да се окаже болезнена, просто следваме практиките на най-добрите.

Финансовото министерство припомни, че догодина за научна инфраструктура ще отидат и още 350 млн. лева финансирани чрез различни програми.

;
Владислав Горанов, министър на финансите: Протестът на колегите от научната общност намира аргументи в това, че подходът за увеличение на разходите за наука не следва инстуционалната структура на научните звена. Ръстът на разходите за наука през 2018 г. е значителен, но не е предрешено при кого ще попаднат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметна плоча на варненските будители
Откриха паметна плоча на варненските будители
ДРУГИТЕ новини: Математическа красота
ДРУГИТЕ новини: Математическа красота