НОВИНИ

Синдикати: Всяка година заплатите трябва да нарастват с минимум 100 лв.

Над 680 млн. лева повече за заплати са заложени в бюджетния сектор през следващата година. Това отчитат от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Какво означава това на практика и в кои сектори ще бъде най-ниско увеличението - вижте прякото включване от КНСБ на нашия репортер Цвети Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 04.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Това, което са изчислили от синдикатите, че всяка година заплатите трябва да нарастват с минимум 100 лв. не само в реалния, но и в бюджетния сектор. От синдикалната организация също така смятат, че реалното увеличение би трябвало да е 20 %, но реално биха могли да бъдат постигнати между 5 и 7 на сто.

Миналата седмица депутатите приеха на второ четене държавния бюджет, в който са заложени с 330 млн. повече разходи за увеличение на учителските заплати, със 155 млн. повече за увеличение на заплатите в армията и в МВР. Дали това удовлетворява синдикатите:

Пламен Димитров: На 60% сме си изпълнили исканията. Но е важно, че всички започнаха, не само да говорят и да искат, но и да получават увеличение на заплатите и смятам, че това ще продължи и заради нашия натиск и зареди горещия пазар на труда, в който липсват кадри.

Това, което обясниха синдикатите още, че очакват през следващата година да има проблеми със заплатите в сектор "Земеделие". В изпълнителната агенция по горите дори е очаква да има намаление. Дали това ще се случи е въпрос на преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева за Царските имоти: Няма място за намеса на изпълнителната власт
Цачева за "Царските имоти": Няма място за намеса на изпълнителната власт
Откриха тения в агнешка дроб сърма, закупена от хипермаркет в София
Откриха тения в агнешка дроб сърма, закупена от хипермаркет в София