НОВИНИ

Над 700 килограма е задържаният хероин на ГКПП "Капитан Андреево"

Рекордно за България количество хероин задържаха на граничния пункт "Капитан Андреево" - над 700 килограма. Дрогата, на стойност над 46 милиона лева, е открита в два камиона, които са пътували от Иран за Австрия. Те превозвали строителни материали. Шофьорите на камионите са задържани за 72 часа. Още снощи премиерът Бойко Борисов съобщи новината от трибуната на общото събрание на ООН в Ню Йорк. Днес станаха ясни подробностите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 29.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Хероинът е открит в два ТИР-а, които превозвали строителни материли от Иран. И в двата камиона наркотикът е бил скрит по идентичен начин.

Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково: Камионите са превозвали строителни плоскости от гипсокартон. Хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга.

Плоскостите били групирани в палети. Така рентгенът би дал индикации, но трудно би засякъл дрогата. Камионите били подложени на проверка по метода анализ на риска. В единия ТИР са намерени 347 кг хероин, а в другия - 365 кг хероин.

Георги Георгиев, директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване": Това е за момента най-голямото количество хероин, задържано на наша граница. Установен е получателят. Получателят е дружество в страна-членка на ЕС, своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика.

Липсват данни за наркоканал, съобщиха разследващите. Двамата шофьори - ирански граждани, са задържани за 72 часа. Предстои Окръжната прокуратура да внесе искане за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража". Ако бъдат признати за виновни, ги заплашва затвор от 15 до 20 години и глоба до 300 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Регионите се развиват успешно, когато местната власт е инициативна
Цветанов: Регионите се развиват успешно, когато местната власт е инициативна
Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо да индонезийския си колега
Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо да индонезийския си колега