НОВИНИ

Над четвърт милион души в Калифорния се евакуират заради горските пожари

Поне девет жертви при опустошителните горски пожари в Северна и Южна Калифорния. И холивудски звезди са сред четвърт милион души, които бягат от настъплението на три огнища. Стихията достигна и Малибу. Огнеборците се оказаха безсилни да спрат унищожението на град Парадайз, където в неизвестност са 35 души. Заповед за евакуация има и за Таузънд Оукс, където масов убиец в сряда взе 13 жертви. Президентът Тръмп обвини за бедствието "лошото управление на горите" и заплаши с орязване на федерални средства.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:31, 10.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Трите огнища на север и юг в Калифорния се разпалват от силни ветрове. Пожарът започна в четвъртък на две места край Таузънд Оукс, преодоля местната магистрала 101 и тръгна към крайбрежните райони.

Мишел Мюсетър - жителка на Таузънд Оукс: Евакуирахме се в полунощ и отидохме в Топанга само за да бъдем някъде в безопасност. По новините казаха, че от една къща са извадили наличните мотоциклети, но самата къща е оцеляла. Идвах по улицата за да видя как са моите съседи, но не осъзнах, че моят дом също е изгорял.Шокиращо е.
;

Стихията сега бушува на площ от над 14 хиляди хектара и навлезе в жилищните райони на Малибу. Там и в близкия Калабасас живеят световни звезди от сцената и екрана. Пламнал е домът на Ким Кардашиян, в който тя живее с рапъра Кание Уест. Певицата Шер, която има изяви в Лас Вегас, изрази в Туитър тревога за къщата си в Малибу. Лейди Гага е напуснала своята в града.

Евакуирал се е и режисьорът и носител на Оскар Гийермо дел Торо, унищожена е и снимачна площадка за телевизионния сериал "Западен свят".

;

Северният град Парадайз е изпепелен. Изгорели са общо 6 хиляди и 700 домове и обществени сгради. Спасителните екипи разчистват с булдозер пътя от изоставени коли за да осигурят достъп до болници. Заповед за евакуация има и за град Чико, град с 93 хиляди жители северно от Сакраменто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна вечер на протести на майките на деца с увреждания
Поредна вечер на протести на майките на деца с увреждания
Граничен полицай беше прострелян погрешка на Летище София
Граничен полицай беше прострелян погрешка на Летище София