НОВИНИ

Над два месеца община Асеновград чака разрешение да обезопаси опасна местност

Районната прокуратура в Асеновград е образувала досъдебно производство за смъртта на 13-годишния ученик, който в събота падна от скала на пътя за Бачково. Повече от два месеца общината чака разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство за обезопасяване на района на нелепия инцидент.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
18:15, 08.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Местността „Метоха" над Асеновград е предпочитано място за игра сред тийнейджърите. Тук идват и много туристи, за да си правят снимки.

Местността е част от групов паметник на културата и затова всяка намеса - дори обезопасяване на зоната, трябва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. Общината е изпратила запитване още през месец ноември миналата година, но отговор от института все още няма.

Инж. Атанас Тошев, директор на Дирекция „Строителство" - община Асеновград: След получаване на одобрение от тях и след изготвяне на детайлни проекти ще обезопасим района. Някакъв тип ограда. Средствата ни са за изграждане на ограда. Вече като детайл това съгласувано с паметници на културата ще бъде определено точно как ще изглежда, каква ще е визията.

Преди четири години от община Асеновград са поставили на мястото метални огради, но днес повечето от тях са изпочупени от вандали. Родителите на загиналия Васко смятат, че инцидентът е могъл да бъде предотвратен, ако районът е бил безопасен.

Влашо Хаджимарков, баща за загиналото момче: Трябваше да го направят отдавна. Аз от дете се помня това си беше така. Нищо не е направено. Трябва да има мрежи тук. Мрежи долу за камъните. Сума ти камъни са падали от тази скала. Никой нищо не прави.

Родителите на загиналото момче са готови със собствени средства да обезопасят мястото, ако не бъдат взети спешни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казанлък чества 140-тата годишнина от Освобождението си
Казанлък чества 140-тата годишнина от Освобождението си
МВР няма данни разстреляният бизнесмен Петър Христов да е бил заплашван
МВР няма данни разстреляният бизнесмен Петър Христов да е бил заплашван