НОВИНИ

Британци откриха лекарство срещу рак на гърдата

Медицинско откритие на британски учени дава надежда в борбата с рака на гърдата. Нови лекарства, прилагани при жени със заболяването, могат да доведат до изчезването на някои видове тумори, и то само за 11 дни. Новият метод беше представен на Европейска конференция за борба с болестта.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:11, 11.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Лечението с комбинация от две лекарствени средства при жени с агресивна форма на рак на гърдата може да доведе до съществено намаляване и дори унищожаването на определен вид тумори. Лекарствата са lapatinib и Herceptin.

Лекарите проучвали въздействието на медикаментите в периода между диагностицирането на рака и операцията по отстраняването на тумора. Изследването е проведено в болница в Манчестър при жени с тумори с размери между 1 и 3 см. За по-малко от две седмици лечение, ракът е изчезнал напълно в 11% от случаите, а при 17 % - туморите са намалели до под 5 мм.

Медикаментите са изпитани върху 257 жени. Те са специално насочени към "слабост", открита при един от десет случая на рак. При някои от жените изобщо не се е наложила операция за отстраняване на тумора, а при други е отпаднала необходимостта от химиотерапия.

Лекарите признават, че не очаквали подобни удивителни резултати и били изключително изненадани от светкавичния ефект на лекарствата. Те отварят пътя към разработването на индивидуални методи за лечение на пациенти.

В България броят на жените с рак на гърдата е около 40 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция Децата със специални нужди
Конференция "Децата със специални нужди"
Режисьорът с български корени Тед Кочев с награда Златен век
Режисьорът с български корени Тед Кочев с награда "Златен век"