НОВИНИ

Надежден ли е контролът на автомобилите с газова уредба?

Около 30% от бензиновите автомобили у нас са с газови уредби. Данните са на Асоциация Български автогаз сервизи. Изправността на газовите уредби се проверява веднъж годишно по време на задължителните технически прегледи на колите. От Министерството на транспорта съобщиха, че до момента през технически прегледи са преминали около 200 000 автомобила с газови уредби.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:36, 23.07.2019
7262
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Преди да излязат на пътя автомобилите с монтирани газови уредби подлежат на първоначална проверка. Тя се извършва в около 120 специализирани пункта в страната.

Георги Илиев, управител на автогаз сервиз: След преминаване на тази проверка се издава сертификат, който удостоверява, че по автомобила всички компоненти и части са монтирани правилно и е годен за експлоатация.

След това изправността на газовата уредба се проверява по време на годишния технически преглед.

Румен Хаджиев - пункт за ГТП, СБА: Самата бутилка проверяваме дали и то само когато е външна бутилката не е монтирана на мястото на резервната гума, дали са в правилна подредба самите клапани.
Георги Илиев - управител на автогаз сервиз: Всичко може да се провери проблемът е, че годишните технически прегледи все още продължават да се правят проформа.

В пунктовете за технически прегледи проверяват със специален уред за теч на газ.

Румен Хаджиев - пункт за ГТП, СБА: Ние можем да засечем само дали има отечка на газ или няма отечка на газ. Не можем и няма как да спрем колата от движение. Даваме мнение на водача къде да отиде и как да си оправи системата.

Срокът на годност на пропан-бутановите бутилки е 10, а на метановите 20 години.

Георги Илиев - управител на автогаз сервиз: Инциденти се случват изключително рядко и то най-вече на бутилки, които са над 15-20 години. Когато никога не са преминавали през какъвто и да било преглед.

Експертите съветват поне веднъж годишно газовата уредба да се проверява и в специализиран сервиз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ разговаря с Цацаров и Маринов за купуването на гласове
НФСБ разговаря с Цацаров и Маринов за купуването на гласове
Политическите реакции след ветото на президента за закупуване на самолетите F-16
Политическите реакции след ветото на президента за закупуване на самолетите F-16