НОВИНИ

​Надпреварата за наследник на Тереза Мей се ожесточава

Кандидатите за премиерския пост вече са десет, след като днес още от нейните министри обявиха, че влизат в състезанието. След близо три години начело на властта, Тереза Мей обяви, че се оттегля на 7 юни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:36, 28.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Днес е великолепен ден" - това беше единственото, което каза на чакащите пред дома му репортери Борис Джонсън, топ - кандидатът за премиерския пост. Бившият външен министър и кмет на Лондон отказа да отвърне на сегашния първи дипломат и негов съперник в надпреварата Джереми Хънт, който каза, че да се гони брекзит без сделка би било политическо самоубийство за торите - думи по адрес на изказване на Джонсън, че Великобритания трябва да напусне Евросъюза до края на октомври със или без сделка.

Междувременно още двама министри стартираха в надпреварата - вътрешният Саджид Джавид и на жилищното строителство - Кит Молтхаус. Аз съм десетият кандидат за номер 10 и тома е добра поличба - пошегува се Молтхаус.

Кит Молтхаус, министър на настаняването, общностите и местните власти: "Първо, нуждаем се от единство в партията. Второ, нуждаем се от план за Брекзит."

Молтхаус твърди, че е единственият, който може да постигне най-трудното нещо в британската политика - компромис.

Вътрешният министър Саджид Джавид обяви, че обществото се нуждае от лидер, който да върне доверието в политическата класа.

Саджид Джавид, министър на вътрешните работи: "Нуждаем се от правилния тип лидерство - от някой, който да изтъкне единството, който да обедини хората. За съжаление, страната е твърде разделена днес."

От Брюксел, където е за участие в съвета на лидерите от евросъюза, Тереза Мей обяви, че там няма да се коментира битката за наследника ѝ, а най-доброто за страната в създалата се критична ситуация. Името на следващия британски премиер трябва да стане ясно до края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха скелет на около 7000 години в столичния квартал Слатина
Откриха скелет на около 7000 години в столичния квартал "Слатина"
​Столичната улица Граф Игнатиев е напълно готова
​Столичната улица "Граф Игнатиев" е напълно готова