COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Надпреварата за наследник на Тереза Мей се ожесточава

Кандидатите за премиерския пост вече са десет, след като днес още от нейните министри обявиха, че влизат в състезанието. След близо три години начело на властта, Тереза Мей обяви, че се оттегля на 7 юни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:36, 28.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Днес е великолепен ден" - това беше единственото, което каза на чакащите пред дома му репортери Борис Джонсън, топ - кандидатът за премиерския пост. Бившият външен министър и кмет на Лондон отказа да отвърне на сегашния първи дипломат и негов съперник в надпреварата Джереми Хънт, който каза, че да се гони брекзит без сделка би било политическо самоубийство за торите - думи по адрес на изказване на Джонсън, че Великобритания трябва да напусне Евросъюза до края на октомври със или без сделка.

Междувременно още двама министри стартираха в надпреварата - вътрешният Саджид Джавид и на жилищното строителство - Кит Молтхаус. Аз съм десетият кандидат за номер 10 и тома е добра поличба - пошегува се Молтхаус.

Кит Молтхаус, министър на настаняването, общностите и местните власти: "Първо, нуждаем се от единство в партията. Второ, нуждаем се от план за Брекзит."

Молтхаус твърди, че е единственият, който може да постигне най-трудното нещо в британската политика - компромис.

Вътрешният министър Саджид Джавид обяви, че обществото се нуждае от лидер, който да върне доверието в политическата класа.

Саджид Джавид, министър на вътрешните работи: "Нуждаем се от правилния тип лидерство - от някой, който да изтъкне единството, който да обедини хората. За съжаление, страната е твърде разделена днес."

От Брюксел, където е за участие в съвета на лидерите от евросъюза, Тереза Мей обяви, че там няма да се коментира битката за наследника ѝ, а най-доброто за страната в създалата се критична ситуация. Името на следващия британски премиер трябва да стане ясно до края на юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Отвъд границите: Теодора Маника: Трябва да се проверява прогнозата за времето
"Отвъд границите": Теодора Маника: Трябва да се проверява прогнозата за времето