НОВИНИ

Продължават протестите на надзирателите в затворите и съдебната охрана

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града на протест пред съдебните палати в големите областни градове. Служителите настояват за 20 процентно увеличение на заплатите, подобряване на условията на труд и актуализиране на щата. Първи на протест излязоха в София, Враца и Смолян.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:05, 31.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Първи на мълчалив протест пред сградата на окръжния съд излязоха във Враца. Надзиратели и съдебни охранители припомниха, че от началото на годината заплатите им са били увеличени с 5 на сто, а отпуснатите от правителството 100 млн лева за полицаите, са довели до разделение и противопоставяне на служители, назначени по един и същи закон за МВР.

Цветослав Кременски, синдикат „Охрана" :,Нашата дейност е с лица с тежки присъди, извършени тежки престъпления, така че условията на труд и компенсациите са неадекватни.


;

Пред Съдебната палата в София в знак на протест полетяха цветни балони.

Красимир Бекяров, председател на Синдикат "Охрана": ,,Шест месеца се дават едни обещания каквото в сектор ,,Сигурност", такова и при вас. Е, ние го видяхме. Празните обещания литнаха в небето."

Според синдикатите преговорите с Министерството на правосъдието продължават вече шести месец. От министерството заявиха, още в понеделник, че исканията за увеличение на заплатите са препратени към финансовия министър.

Ивайло Григоров, член на Синдикат на служителите в затворите: ,,15-и ден Министерството на финансите не намира отговор на писмото и не се отговаря на Министерство какво се случва и ще бъде ли намерено обезпечение на нашите искания."

На този фон служителите разказаха, че проблемите в сектора се задълбочават заради липсата на кадри и социални придобивки.

Здравко Цветков:,,Единствено за нощния труд ни се полагат по две кафета. Това е 30 стотинки."
Пепа Станева: ,,719 лв. е щата. Навсякъде има текучество на щата, липса и недостиг на кадри."
-,,Пет процента това са 28 лева."

На 10 февруари ще стане ясно къде и кога ще се проведе националният протест. Синдикатите се заканиха, че ще има демонстрации и по време на визитите на министри на правосъдието от страни членки на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ГЕРБ ще сезират КС дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията
​ГЕРБ ще сезират КС дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията
Протест на служителите на съдебна охрана в Благоевград
Протест на служителите на съдебна охрана в Благоевград