НОВИНИ

​Надзирателите в затворите обмислят да възобновят протестите си

Надзирателите в затворите възнамеряват да излязат на протест във вторник, за да защитят колегите си, които са били на смяна при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор. В писмо до премиера, главния прокурор и правосъдния министър от Синдиката на служителите в затворите заявиха, че бягството е резултат от погрешно водена политика в сектора от десетилетие. Те още веднъж се оплакаха, че надзирателите са малко и не са технически обезпечени.

Александър Марков
от Александър Марков
17:58, 05.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Синдикатите на надзирателите в затворите са шокирани от бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор. По думите им, обаче, при техническата и кадрова необезпеченост, която е факт от години, нивото на защита в затворите няма как да е по-високо.

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: На смяна сме между 28-30 човека.

- Колко са затворниците?

- Около 900.

Ивайло Григоров: В същото време - почти нулево техническо обезпечение. Товарен вход на затвора, през който преминават тонове хранителни продукти за лафката на лишените от свобода, и товарите, които се проверяват с ръчен метал-детектор, огледалце на колче и това е техниката, с която се проверяват тонове от един служител. Представете си какво е нивото.

Според синдикатите, видеозаписите показват, че дежурните надзиратели са реагирали адекватно по време на бягството на Пелов и Колев

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: С риск за живота и здравето си са реагирали по възможно най-адекватния начин. Само че срещу пистолет и нож трудно се воюва с голи ръце.

Единственият пост, на който има оръжие, е постът последното препятствие. Колегата е с гръб към вратата, има реакция и от негова страна, нека свърши разследването, нещата ще се видят, ще се разберат.

Надзирателите призоваха Министерството на правосъдието да разпространи видеозаписите от охранителните камери, за да се види реакцията на служителите.


БНТ: Нали не е само чистачката, която ги е гонила?

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: Значи имало е веднага група, която е сформирана, която е за преследване по горещи следи. Абсолютно всеки един служител, който е бил в района, се е включил в мероприятието.

Надзирателите действително са имали сигнали за Пелов и предписания да затегнат режима му.

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: Да, за него имаме сигнал, имаме повишена бдителност по отношение на него, но повишена бдителност 28 човека звучи ли изобщо сериозно? Кой да я повиши тая бдителност, кой да го пази?

Според синдиката, надзирателите имат спешна нужда от скенер за влизащите товарни камиони. И радиозаглушители за дроновете, които все по-често прелитат над затвора.

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: В центъра на града сме, прехвърлянията са ежедневие, сами си представете. Така че не ми е изненадващо, че дори пистолет е попаднал на територията на затвора.

Най-новите дронове могат да носят предмети до 15 килограма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път Русе има украса за Великден
За първи път Русе има украса за Великден
Великденски пакети за всички възрастни и социално слаби хора в Кресна
Великденски пакети за всички възрастни и социално слаби хора в Кресна