НОВИНИ

Надзорният съвет на Здравната каса прие проектобюджета за 2019 г.

В него са предвидени 490 милиона лева повече в сравнение с тази година. Здравната вноска остава 8%. Увеличават се парите за болници, лични лекари, изследвания, лекарства, плащания към чужди здрвни каси. Предлага се фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат към здравната каса. А агенцията по трансплантации и медицинския одит да станат част от нова Агенция за медицински надзор.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:08, 22.10.2018
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Догодина ще има повече пари за диагностика на бременни жени в риск. Увеличават се и средствата за направления за високоспециализирани изследвания като ядреномагнитен резонанс, които в момента не достигат.

Жени Начева - зам. -министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК: Това считаме, че ще има положителен ефект и върху разходите за болнична медицинска помощ.

Предвидени са и промени в правилата за договаряне на лекарства. Според Жени Начева те ще осигурят достъп до медикаменти на пациентите без да се създава риск за преразход в бюджета на касата. Обсъжда се и въвеждането на принципа за ефективност на разходите при изписването на лекарства.

Жени Начева - зам. -министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК: Ще дефинираме за кои медикаменти би могъл да се приложи този принцип. И по какъв начин. При всички положения не е обвързано с най-нисък разход. Няма знак на равенство между разходоефективност и най-евтин медикамент.
;

Заради предложението Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение е чужбина да преминат към здравната каса, в бюджета са предвидени допълнителни 16 милиона лева.

Жени Начева - зам. -министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК: Принципите ще бъдат на плащане такива, каквито касата прилага за всички останали видове плащания. Няма да се запази досегашния подход за неяснота за пациентите, за административни забавяния. Ще има точно определени срокове и ред за подаване на документи и за вземане на решения.

От Пациентските организации 'Заедно с теб" не са съгласни с предложението, защото в здравната каса нямали експертен потенциал да вършат работата на Фонда за лечение на деца.

Пенка Георгиева - член на ОС на ЦФЛД, пациентски организации "Заедно с теб": Прекратяваме всякакъв диалог с НЗОК, защото много от проблемите винаги сме ги решавали в диалог. Всеки един случай ще бъде изпращан лично на премиера - публично през медиите.
;

От Националната пациентска организация искат гаранции, че промяната ще намали чакането. Станимир Хасърджиев определи като "смела идея", предложението функциите на Агенцията по трансплантации да поеме новата Агенция за медицински надзор.

Станимир Хасърджиев - председател на НПО: Може би не е никак лоша идеята. Стига обаче тя да бъде внимателно добре обмислена и така построена, че да е в интерес на хората. И да се гарантира, че независимо от промените политически- тази структура или каквото ще бъде ще функционира достатъчно добре.

Дали предложените промени ще бъдат приети ще решава Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имал ли е съучастник стрелецът от Керч?
Имал ли е съучастник стрелецът от Керч?
Осъдиха на 6 г. и 8 м. турски тираджия, който в катастрофа уби 1 и рани 12 души
Осъдиха на 6 г. и 8 м. турски тираджия, който в катастрофа уби 1 и рани 12 души