НОВИНИ

Наемаме електромобил с мобилно приложение, за да се движим из София

Вече е възможно да оставим личния си автомобил пред дома и да наемем електромобил чрез мобилно приложение. Целта на услугата е да се подобри качеството на въздуха в София и да се намали броят на частните автомобили в центъра на града.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
21:00, 02.11.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

25 електромобила вече са на разположение на софиянци. Единственият вариант да отключите колата е с мобилно приложение, което трябва да бъде инсталирано на телефона ви.

36-годишният Калоян Капралов използва услугата за трети път. Младият мъж живее повече от 10 години на различни места по света, от които няколко работи на Тайм Скуеър в Ню Йорк. Преди 6 години се завръща в България, за да изгради българската мечта, а именно да има семейство и професионална реализация. Калоян ни позволява да го придружим до работното му място, като споделя какво мисли за възможността да се придвижва с електромобил.

Калоян Капралов, потребител на услугата: "Засега впечатленията са ми изключително позитивни."

След появата на възможността Калоян преосмисля намерението си да купи втори автомобил.

Калоян Капралов, потребител на услугата: "Сериозно се замислих необходимо ли е всъщност да се нагърби човек с вземането на втора такава кола, която ще се използва само инцидентно."

За тази цел обаче услугата трябва да има по-голямо покритие и да се разкрият повече зарядни станции, на които потребителите могат да заредят безплатно колата. Към момента те са едва две."

За други обаче услугата не е изгодна и затова не биха сменили личния си автомобил с електрически.

Самуил Захариев: "Скъпо е. Иначе, ако е някаква прилична цена, да, съгласен съм."
Антон Джоргов: "Предпочитам пеша да вървя, защото по-бързо се придвижа, отколкото с това."

Въпреки различните мнения само за първите дни от пускането на услугата са направени 1500 регистрации в мобилното приложение, а над 200 души вече са използвали екологичните возила."

Боян Бакърджиев, представител на компанията, която предоставя споделено пътуване с електромобили: "Спрямо личния ви автомобил е несравнимо по-евтина, поради простата причина че вашият личен автомобил в над 90% от времето стои на паркинг. Той не се използва и вие губите пари от него."

Според Бакърджиев тази услуга е по-евтина, отколкото използването на такси. Припомня, че колите се взимат и оставят в зоните за платено почасово паркиране. Плановете са до края на следващата година броят на електромобилите да достигне 100, а в бъдеще до 300. Очаква се услугата да стане достъпна и за корпоративни клиенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров приключи участието си в Париж
Григор Димитров приключи участието си в Париж
Дони Макаслин - гост във втората вечер на Пловдив джаз фест
Дони Макаслин - гост във втората вечер на Пловдив джаз фест