НОВИНИ

Награди за БНТ от Международния филмов фестивал "Балфест"

Поредно отличие за БНТ. Двата документални филма от поредицата "В кадър" - "Заплахата Ислямска държава" и "Политика с мирис на барут" бяха наградени на Международния филмов фестивал "Балфест". Творческият екип на БНТ получи почетния медал "За хората с добри сърца" за обективните репортажи и филми, които отразяват военните конфликти по света. Голямата награда "Camera Veritas" беше връчена на Татяна Терентиева от Русия.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 01.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

"Заплахата Ислямска държава" на Цветелина Йорданова спечели голямата награда за интересен ракурс при отразяването на темата. Филмът търси отговори на въпросите как работи пропагандната машина на джихадистите, с какво привличат последователи и какво показва сравнението между "Ислямска държава и Ал Кайда. Операторът на лентата Атанас Атанасов получи приза за операторско майсторство "Без дубъл".

Цветелина Йорданова, журналист и продуцент: Благодаря на всички, с които работихме. На продуцента Петя Тетевенска специално. Тази награда е и за тримата герои на филма. Това са италианката Франческа Бори, французинът Никола Енен и българинът доц. д-р Симеон Естатиев, които разказаха за "Ислямска държава" от първо лице по специален и наистина различен начин.

Наградата за най-добра художествена интерпретация спечели филмът "Политика с мирис на барут" на Тоня Димитрова. Документалният разказ показва началото на политическата криза в Македония, белязана от етническо напрежение и последвалата акция в Куманово, която напомни за конфликта между македонци и етнически албанци от 2001 г.

Тоня Димитрова, журналист и водещ: Това, което искам да покажем с този филм е, че не трябва да обръщаме гръб на това, което се случва до нас. БНТ е една от малкото медии в България, които продължават да се занимават сериозно с тематиката Балкани и с новините, които се случват тук около нас.

Екипът на БНТ получи награда и за безпристрастно отразяване на горещите военни конфликти по света. Във фестивалната програма тази година бяха показани общо 93 документални филма и репортажи от 23 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат пантеон на загиналите във войните пловдивчани
Изграждат пантеон на загиналите във войните пловдивчани
Кавказка ела краси Пловдив за Коледа
Кавказка ела краси Пловдив за Коледа