НОВИНИ

Наградиха българските медалисти от Световното по вино във Валядолид

Вината от Горнотракийската низина спечелиха най-много отличия от световния форум по виното в испанския град Валядолид. Тази вечер на официална церемония в Пловдив българските производители медалисти получиха своите награди, като специално за случая в Пловдив пристигна председателя на организацията. От другия световен конкурс за високоалкохолни напитки в Чили за първи път българско питие спечели големия златен медал. С какво българските вина и напитки печелят световно признание разказва Мариела Хубинова.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:20, 26.09.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Тази година българските производители са заложили на традиционните местни винени кортове като маврус и рубин. Оказва се, че тези вина са непознати за световните пазари, но пък много атрактивни и затова журито на световното по вино е отличило със златни медали точно такъв тип родни вина.

Сред наградените изби например, имаше такава с 8 отличия. Наградите на победителите връчи специално председателя на Световния винен мондиал г-н Бодуа Аво, който пристигна в Пловдив от Брюксел. На форума във Валядолид българските производители взеха общо 58 медала. За първи път бяха отличени и три български био и органични вина. По брой спечели медали България се нареди на престижното седмо място от близо 150 мостри, с които страната ни участва в конкурса. Нещо, което е по-важно обаче процента успеваемост е близо 40 при 29 средно за страните участници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писмо до министъра на здравеопазването трогна хиляди в социалните мрежи
Писмо до министъра на здравеопазването трогна хиляди в социалните мрежи
НАП е запорирала сметки на военния завод “Дунарит”
НАП е запорирала сметки на военния завод “Дунарит”