НОВИНИ

Наградите "Оскар" в цифри

Гласуването за Оскарите вече е приключило, победителите са избрани. Но тазгодишната надпревара за наградите на Академията беше една от най-непредсказуемитеи белязана от скандали за расова дискриминация. Всичко утихна преди бляскавата церемония, статутетките са подредени и очакват своя предопределен притежател да ги грабне.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:31, 27.02.2016
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Наградите Оскар в цифри

Филмовите студиа харчат милиони долари всяка година за кампании, чиято цел е една единствена - да прокарат своята кинопродукция в ума на 6-те хиляди гласуващи за наградите Оскар. Холивуд харчи от 100 милиона до половин милиард долара всяка година, за да може един филм да достигне до заветната церемония. В сезона на наградите студиата агресивно рекламират в пресата и непряко напомнят на всеки, който има глас в Академията за предимствата на своя филм. Корица на "Холивуд рипортър" в този период струва до 72 хиляди долара, същата е сумата и за списание "Върайъти".

Всяка година Оскарите имат един запомнящ се момент, а тази година на всички е ясно кой ще бъде той - дали Леонардо ди Каприо ще успее най-накрая да грабне статуетката. Залозите вече са определени и според тях актьорът най-сетне ще се прибера у дома с наградата, твърди Бен Екщайн - собственик на заложен уебсайт в Лас Вегас.

1:50 - такива са залозите за победа на ди Каприо, което означава, че всеки заложил на него 50 долара би прибрал печалба от едва 1 долар.

Но за сметка на това надпреварата за най-добър филм е доста оспорвана. Там драмата на Алехандро Иняриту „Завръщането" се състезава срещу журналистическия разказ „Спотлайт" на Том Маккарти и финансовия фарс „Големият залог".

Бенджамин Екщайн: Битката е на живот и смърт между "Завръщането" и "Спотлайт". Ние смятаме, че филмът на Иняриту ще победи. Той със сигурност ще спечели в категорията за най-добър режисьор, статуетката е в ръцете му още преди шоуто да започне.

В категорията за най-добра женска роля ситуацията много наподобява тази при мъжете. Бри Ларсън е абсолютен фаворит, макар че няма номинации до този момент. За ролята си на отвлечена майка в "Стая", Ларсън спечели почти всяка друга награда.

Бен Екщайн: Най-добрата актриса също е решена. Според нашите залози е Бри Ларсън. Тя не е толкова неоспорим фаворит, както диКаприо. Коефициентът е 1:20, но там битката е предрешена.

Екщайн определя залозите като наблюдава внимателно представянето на филма или актьора по време на сезона на отличията. Силвестър Сталоун вече спечели наградите на критиците и Златния глобус за ролята си на Роки Балбоа в „Крийд: Сърце на шампион". Той се очертава и като фаворит за категорията най-добра поддържаща мъжка роля.

За най-добра поддържаща женска роля начело излиза Алисия Викандер за ролята си на съпругата на трансексуалната Лили Елба в „Момичето от Дания". Тя трябва да пребори една доста сериозна конкуренция - тази на Руни Мара в ролята на продавачка, която се вклюбва в омъжена жена в „Карол" и на Кейт Уинслет за участието й в „Стив Джобс".

Проучване показва, че Академията увеличава заплащането на мъжки актьор с близо 4 милиона долара, а за актрисите тази сума е едва 500 хиляди. Отличеният за най-добър филм печели едва с 3 милиона повече от продажби, далеч по-малко, ако спечели "Златен глобус", където средно печалбите скачат с над 15 милиона. Обяснението е, че Оскарите се раздават в края на сезона, когато вече филмите отдавна са по киносалоните. Но в нощта на 28-ми февруари не става въпрос само за пари и реклама, а и за холувидска политика и признание от страна на гилдията.

Кой ще бъде наистина незабравимият момент на тазгодишната церемония - ще се разберем след дни.

Екщайн определя залозите като наблюдава внимателно представянето на филма или актьора по време на сезона на отличията. Силвестър Сталоун вече спечели наградите на критиците и Златния глобус за ролята си на Роки Балбоа в „Крийд: Сърце на шампион". Той се очертава и като фаворит за категорията най-добра поддържаща мъжка роля.

Вижте и най-интересните факти в цифри за предстоящата 88-а церемония на наградите "Оскар":
- Брой на гласуващите от Академията за кинематографично изкуство и наука - 6261
- Продукции с право да кандидатстват за категорията за най-добър филм - 305
- Държави, кандидатствали за "Оскар" най-добър чуждестранен филм - 80
- Брой на категориите на наградите "Оскар" - 24
- Брой статуетки, връчени на предишната церемония - 51
- Брой връчени статуетки от първата церемония през 1929 г. - 3001
- Брой на местата за фенове по естрадите край червения килим - 745
- Дължина на червения килим - 152 м
- Капацитет на Долби тиътър - 3401
- Човекът, водил церемонията за наградите "Оскар" най-много пъти - Боб Хоп (19 пъти)
- Рекордни номинации за жив творец - 50 за композитора Джон Уилямс, който е номиниран и тази година за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"
- Най-дълго телевизионно предаване на церемонията за наградите "Оскар" - 4 часа и 23 минути през 2002 г.
- Най-късо - 1 час и 40 минути (1959)
- Първа церемония, предавана по телевизията - на 19 март 1959 г.
- На Бала на губернатора след церемонията са поканени 1500 души. Менюто осигурява майстор-готвачът Волфганг Пук. Той ще предложи 30 ястия, сред които 5000 мини-Оскара от шоколад.

КОИ СА ВАШИТЕ ФАВОРИТИ ЗА "ОСКАР"?

ГЛАСУВАЙТЕ В НАШАТА АНКЕТА ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Около 58 на сто е била избирателната активност в Иран
​Около 58 на сто е била избирателната активност в Иран
Съдът остави в ареста и тримата обвиняеми за побоя на Околовръствоното
Съдът остави в ареста и тримата обвиняеми за побоя на Околовръствоното