Въпреки бурните събития по темата Брекзит от последните седмици, няколко ключови въпроса все още остават без отговор - напускане със сделка или без, на 31 октомври или ще има ново отлагане или пък втори референдум. Накъде тръгва Великобритания сега - от Лондон кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

Борис Джонсън и днес бе непреклонен за това, че ще изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври. По време на посещение в уличище в югозападен Лондон Борис Джонсън заяви:

Ние работим много упорито за постигане на сделка, но ако е много наложително ще излезем без сделка.

Премиерът освен това заяви, че са пълни глупости приказките, че е недемократичен като разпуска парламента. А лидерът на опозицията Джеръми Корбин го обвини в изкуствено противопоставяне на парламента срещу народа и обяви, че ако спечели следващите избори ще иска втори референдум.

Но какви са полезните ходове на Борис Джонсън до заветната дата 31 октомври? Депутатите ще се завърнат на работа на 14 октомври за новата парламентарна сесия след речта на кралицата с оповестяване на законодателната програма на новото правителство. На 17 октомври Борис Джонсън се надява да постигне сделка с лидерите на Европейския съюз, които се събират на среща на върха в Брюксел. Но ако до 19 октомври такава сделка не бъде постигната, тогава съгласно новоприетия закон за блокиране на Брекзит без сделка, премиерът ще бъде задължен да иска отлагане, нещо което той категорично отказва. При това положение най-реалистичен и законен изглежда сценарият Борис Джонсън да постигне сделка, колкото и нереалистичен всъщност да е той, защото преговори не се водят.

Има съобщения, че в четвъртък и петък преговарящ британски екип ще бъде в Брюксел, може би дори и самият премиер, но ще може ли в такъв кратък срок да бъде постигнато нещо при положение, че след години няма напредък?

Британският парламент се разпусна до 14 октомври

Британският парламент се разпусна до 14 октомври

Британският парламент се разпусна за 5 седмици до 14 октомври по предложение на премиера Борис Джонсън, одобрено от кралица Елизабет Втора. Това стана...