COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Намалиха таксата за изследване на дивечово месо за африканска чума

Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване на дивечово месо за наличие на трихинелоза и африканска чума. Вместо 12 лева, ловците вече заплащат само по 50 стотинки за изследване на месото от отстреляния дивеч. Промяната цели да се ограничи разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

от Даниела Чавдарова
12:27, 27.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

В единствената лаборатория за изследване към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград на ден се обработват десетки проби. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон. Символичните 50 стотинки ловците плащат само ако предоставят взети и съхранени правилно проби.

Д-р Мария Христова, лаборант към Окръжна дирекция на безопасност на храните - Благоевград: С цел да се стимулират ловците да изпращат проби окомплектовани по надлежния ред, които да бъдат изследвани едновременно както за трихинелоза, така и за африканска чума по свинете. Ранното диагностициране както на трихинелозата, така и на африканската чума по свинете е с цел да се предотврати опасността за консуматорите, както и за свиневъдния бизнес.
;

В ловните дружини новината за по-ниските такси се приема с радост.

Иван Василев, председател на ловно дружество "Сокол": Дадоха един стимул за ловците. Бих казал, че не е малка таксата преди за трихинелоза - 12 лева, ако са отстреляни 5-10 прасета, това е така доста солидна сума в това отношение навременно и правилно реагираха представителите на държавата да намалят тази такса, по този начин.

Ловците от Благоевград и Симитли от началото на сезона са отстреляли около 105 диви свине, което е наполовина от нормалния лов за периода спрямо минали години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коледна изненада за бежанци в Лондон
Коледна изненада за бежанци в Лондон
Законопроектът за личната помощ влезе за второ четене в социалната комисия на НС
Законопроектът за личната помощ влезе за второ четене в социалната комисия на НС