НОВИНИ

Намаляват бюджета на здравната каса във Варна

Лекарската колегия във Варна сигнализира, че без предупреждение и аргументация, бюджетът на регионалната здравноосигурителна каса за настоящото тримесечие е бил намален с 10 процента. Според медиците това ще доведе до влошаване на качеството на медицинското обслужване в региона и до намаляване на заплатите на здравните работници в болничните заведения.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:19, 20.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Понижението се прави два месеца, след като беше подписан рамковият договор за сътрудничество между Българския лекарски съюз и здравната каса, който се очакваше да донесе прозрачност при вземането на решения и в който беше заложено увеличение със 156 милиона лева за финансиране на болничната помощ.

Проф. Радослав Радев, Лекарски съюз – Варна
“Разчитахме, че рамковият договор до някаква степен ще ни бъде защита. Макар че какъв договор между две страни е това, ако едната страна може да прави това, което реши, без да се консултира с другата страна, каквато е лекарската гилдия.”

10-процентното намаление в бюджета ще постави пред сериозни трудности както държавните, така и общинските и частните болнични заведения във Варна и региона, заяви професор Радев.

Проф. Радослав Радев, Лекарски съюз – Варна
“Има увеличение и на газта, ще има увеличение и на тока, ще има увеличение и на водата. Сега следва летния период и населението на Варна няма да е това, което е в момента. То ще се удвои вероятно. Тогава с какви средства ще покрием това лечение. Няма как да стане.”

Според лекарската колегия във Варна, за да се подобри здравната система, трябва да се преустанови практиката на едностранно взимане на решения от здравната каса, а намалението на бюджета за варненския регион да бъде отменено в най-скоро време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1 юли
БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1 юли
ООН: Малка част от помощта за Сирия е достигнала до нуждаещите се
ООН: Малка част от помощта за Сирия е достигнала до нуждаещите се