НОВИНИ

Намаляват делата за принудително събиране на дългове

1 милиард и 25 милиона лева са събрали през 2015-та частните съдебни изпълнители.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:45, 17.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

1 милиард и 25 милиона лева са събрали през 2015 г. частните съдебни изпълнители, отчетоха от професионалната им камара. Най-значимата продажба чрез частен съдебен изпълнител за миналата година е на акции на КТБ - за 29 млн лева, които са били придобити от държавата. Продължава тенденцията за намаляване на броя на изпълнителните дела, които стигат до нивата отпреди кризата.

Делата за принудително събиране на дългове са намалели с 23 на сто спрямо пиковата 2012-та година. Най-много са в полза на бизнеса, следвани от общините. Според статистиката на частните съдебни изпълнители вече са много по-малко лошите кредити. Като за последните три години делата на банките са намалели наполовина. В същото време расте интересът към продажбите на недвижими имоти.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: "По-бързо намират купувачи имоти с по-ниска стойност, обикновени жилищни, двустайни апартаменти. Очевидно последиците на кризата са доста далече от нас и който има нужда търси да си купи било жилище, било имот за бизнес".
;

Сериозни проблеми срещат частните съдебни изпълнители в случаите, когато разделени двойки не могат да се разберат за правата върху детето. От Камарата предлагат да се въведат санкции и дори възможност за отнемане на родителски права, когато не се изпълнява съдебно решение.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: "Законодателството е така направено - това е механизмът, физически детето да се вземе и да се предаде на другия родител. А е недопустимо стотици деца годишно да бъдат предмет на подобно силно агресивно поведение от страна на единия родител, другия родител, институции, полиция, съдебни изпълнители и т.н".

За 10 години частно съдебно изпълнение у нас, на бизнеса и гражданите са възстановени над 6 милиарда и половина лева. В същото време от гилдията отбелязват, че хората масово не са запознати с правата си, когато са в ролята на длъжници. Затова подготвят разяснителна кампания, за която ще потърсят съдействие и от омбудсмана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засиленият трафик тормози хората от село Червена вода
Засиленият трафик тормози хората от село Червена вода
Летище София на концесия за 35 години
Летище "София" на концесия за 35 години