COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Намаляват кандидатите за енергийни помощи в Пловдив

По-малко кандидати за енергийни помощи в Пловдив. Въпреки увеличението на размера на финансовата подкрепа тази година, от агенция „Социално подпомагане" отчитат, че до момента са подадени около 4000 заявления.

от Димитър Димитров
12:35, 14.10.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Социална помощ за отопление в размер на 465 лева ще получат всички, които отговарят на изискванията на програмата. Условията за кандидатстване не са променени, но въпреки това в Пловдив желаещите намаляват наполовина за последните 5 години.

Надя Танева - директор „Социално подпомагане" - Пловдив: Причините са масовото заминаване в чужбина на ромски семейства, което отчитаме и другото вдигането на доходите.

Масово кандидатите подават документи в „Социално подпомагане" за отопление с електричество. Заявленията за парична помощ за дърва и въглища са единични.

Надя Танева - директор „Социално подпомагане" - Пловдив: Имаме малко откази - за надвишаване на доход или заради продажба на имот.

Цената на дървата за огрев не се е променила от началото на кампанията. Въпреки забраната за достъп до много сечища заради случаите на африканска чума, един кубик се продава за 95-100 лева. Хора, които не попадат в групата на социално слабите, но и нямат високи доходи предпочитат твърдото гориво като източник на топлина.

Димитър Иванов: 20-30% електроенергия - 80% дърва. На моите години нямам ефект да влагам толкова пари да вземам нови климатици. Да взема два климатика, 3000 лева - значи 6 години да се отоплявам с дърва.

Социалните служби приемат документи за финансова помощ за отопление до края на месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русенския университет
Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русенския университет