НОВИНИ

Най-голям е броят на трудовите злополуки в строителството у нас

След зачестилите случаи на трудови злополуки в страната през последните дни, статистика на Главната инспекция по труда показва, че най-голям брой инциденти се случват в строителния сектор. Това съобщи за БНТ Дина Христова от ГИТ. По думите й това се обяснява с развитието на сектора и с наемането на все повече работници в него. От Инспекцията са започнали проверки по последните инциденти, които трябва да изяснят какви са причините за злополуките и кой носи отговорност за тях.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 04.10.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Данните от НСИ за трудови злополуки показват намаление на трудовия травматизъм, което е резултат от проверките на Бюрото по труда и подобрените условия на труд от работодателите, заяви Недина Христова.

Основният проблем при трудовите злополуки е въвеждането на правилата за безопасност на труда, които работодателите често разбират като административна тежест. Друг проблем е поднасянето на правилата, които често са неразбираеми за служителите.

Най-често за спазване на Закона за безопасност на труда отговорност поема работодателя, заяви още Христова. Въпреки това обаче, ако работникът откаже да спазва наложените правила, работодателят има право да го отстрани от работното му място.

Недина Христова каза, че работодателите влагат средства в подобряване на работната среда. Има условия, които им позволяват да получават помощ и от институциите, за да осигурят сигурност по време на работа.

Христова заяви, че все още най-опасните работни места са строителните обекти. Тя обясни, че при трудова злополука в секторите с трудов травматизъм над средното ниво, където работодателите са задължени да застраховат служителите си, обезщетението е 90% от осигурителния доход за злополука, а при смъртен случай се изплаща 10 минимални работни заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депо за наркотици е разбито в Студентски град
​Депо за наркотици е разбито в Студентски град
Александър Андреев: Новата бюлетина има квадратче Не подкрепям никого
Александър Андреев: Новата бюлетина има квадратче "Не подкрепям никого"