НОВИНИ

Намериха и двете черни кутии на катастрофиралия самолет

Трагедия в Русия. 55 пътници и 7 души екипаж загинаха в катастрофа на летището в Ростов на Дон при полет от Дубай. 44 от жертвите са руски граждани, останалите - на осем други държави. Сред тях - няма българи. Боингът на "Флай Дубай" се разби при кацане в условия на силен вятър и сняг. Двете черни кутии бяха намерени часове след катастрофата, но разчитането им ще отнеме време.

Невена Бонева
от Невена Бонева Николай Кръстев, кор. на БНР
19:33, 19.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Това са кадрите от разбиването на самолета, заснети от камерите на летището на Ростов на Дон. Ударът в земята става в 3.42 минути московско време.

Олга Соловьова, журналист: "Видяхме оранжево зарево. Почудихме се какво става. После чухме трясък - като взрив. Саша видя как служител от летището вдига телефона и говори с напрегнат, сериозен глас, че е паднал самолет".

Преди това Боингът прави неуспешен заход за кацане и после два часа кръжи над летището. Вятърът е ураганен с пориви до 19 метра в секунда. От публикуван в мрежата запис на екипажа и диспечера става ясно, че пилотите са били предупредени за лошите условия. Във фаталната нощ руски и чешки самолети са предпочели да кацнат в Краснодар, а дубайският е имал гориво да стигне дори до Москва.

;

Лошото време затрудняваше и спасителите, които събираха отломките, пръснали се на 300 метра. Руското следствие съобщи, че работи по различни версии - сред тях грешка на екипажа, техническа неизправност и лошо време. От "Флай Дубай" предупредиха да не се правят прибързани изводи.

Гайт ар-Оайт, изп. директор на "Флай Дубай": "Летището е било отворено. Какво е било времето, и как е повлияло за този нещастен инцидент е рано да се каже. Мога да потвърдя, че не е имало сигнал за бедствие".
;

"Флай Дубай" е ниско тарифна компания с полети до около 90 дестинации и парк от самолети на средна възраст малко над три години. Това е първата ѝ катастрофа от създаването ѝ през 2009 г. Капитанът е бил кипърски гражданин, преди е работил в разорилата се Хелиос Еъруейз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха нарколаборатория в село край Раднево
Разбиха нарколаборатория в село край Раднево
Белгийските следователи разпитаха Салах Абдеслам
Белгийските следователи разпитаха Салах Абдеслам