НОВИНИ

Намериха тялото на изчезналия турист в Стара планина

Откриха тялото на 34-годишния Мирослав Късовски, който изчезна преди седем дни след опит да изкачи връх Ботев с велосипед. Служители на Национален парк "Централен Балкан" намериха младежа днес по обед в труднодостъпна зона в подножието на върха. Той е бил близо до заслон, но най-вероятно не е успял да се добере до него.

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 02.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тялото на Мирослав Късовски е открито на около два часа и половина път от хижа Тъжа, откъдето той е тръгнал преди седем дни. Мястото е на източната страна в подножието на връх Ботев и в близост до заслон Маринка, който е на 2060 метра надморска височина.

Румен Стоянов, кмет на Калофер
„И добрите планинари винаги се стараят да оставят храна, дрехи. Не е стигнал до там, по всичко си личи или го е задминал, сега не мога да кажа в момента. Човекът е познавал добре балкана, знае в кой район се намира, но при тази гъста мъгла и при този вятър явно се е отклонил."

Районът е бил претърсван няколко пъти от планински спасители още от четвъртък, но заради тежката мъгла и снега видимостта е била много малка. Днес времето е ясно и тихо и това е облекчило издирването.

Румен Стоянов, кмет на Калофер
"Този район нямаше как вчера и завчера в лошото време нямаше как да бъде обходено тъй като вятърът беше там 40 метра в секунда , минус 11 градуса 1.05 сами си представяте, че няма как да се жертват и други хора."

В издирването са участвали 12 служители на природен парк Южен Балкан и 8 доброволци. Сутринта бе вдигнат и хеликоптер Кугър за оглед на терена. Предстои тепърва да се изясняват причините за смъртта на туриста - дали е загинал в следствие на инцидент или измръзване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция срещу митничари затвори граничния пункт Лесово
Спецакция срещу митничари затвори граничния пункт "Лесово"
Над 3 км опашка на граничния пункт Лесово
Над 3 км опашка на граничния пункт "Лесово"