НОВИНИ

Нанков: След наводненията работим и по версия за неспазени предписания

Факт е, че имаме силен интензитет на падналите валежи - на места и над 200 литра на кв. метър. Извършва се обаче и проверка за смъртните случаи, областният управител е сезирал прокуратурата. И днес предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири. Това заяви в "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 27.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: От 2016 г. имаме Държавната агенция за метрологичен и технически надзор като отговарящ орган за водоемите, експертите дават предписания, собствениците са длъжни да спазват тези предписания. Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания.

Нанков каза, че инфраструктурата е наистина в трагично състояние. Още на 25 октомври са били почиствания свличания на земна маса по АМ "Тракия". Все още обаче има проблем по републиканската пътна мрежа, основно пътя Бургас-Средец, където движението се извършва еднопосочно в рамките на 400 метра, заради пропадания на земна маса. В рамките на населените места положението е трагично, с техника и работна сила се опитваме да помогнем на хората.

По думите му най-засегнати от водната стихия са селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. В Горно изворово е потопена пречиствателната станция. Още вчера отпуснахме 400 000 лв за община Бургас и 600 000 за община Камено. Тези средства са за най-неотложните щети от гледна точка на инфраструктура и засегнати имоти.

Всички потенциално опасни дерета в община Камено бяха предварително почистени, в момента тази политика се извършва и се развива в огромен дефицит на финансов ресурс, каза още Нанков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната шампионка по мажоретен спорт е от Пазарджик
Световната шампионка по мажоретен спорт е от Пазарджик
Колеги на пребития контрольор: Това не е рядкост
Колеги на пребития контрольор: Това не е рядкост