COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

НАП извърши проверки за работниците на строителни обекти

Над 30 проверки на строителни обекти в столицата са извършили инспекторите от дирекция "Контрол" на ТД на НАП София в рамките на стартирала през октомври национална кампания. Последните две проверки са съвместно с Главна инспекция по труда (ГИТ), с акцент идентифициране и санкциониране на най-рисковите обекти, като се използват обединения ресурс и източниците на информация и на двете институции.

от БНТ
13:36, 15.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
нап извърши проверки работниците строителни обекти

В хода на проверките се прави съпоставка на броя на наетите лица, установените при проверките такива, декларираните с осигурителните декларации данни, платените данъци и осигуровки и др. Обект на мерките са и подизпълнители, осигуряващи работници за проверяваните строителни обекти.

След извършване на проверка на място, инспекторите съпоставят данните по подадените задължителни данъчно-осигурителни декларации, внасят ли се осигурителните вноски на работниците в срок, както и има ли нарушения на данъчното законодателство. За неподадени в срок декларации и за невнесени осигурителни вноски данъчните инспектори съставят съответните актове за установени административни нарушения.

Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство. Наблюдава се и ръст на заетостта в бранша - по данни на НСИ той е 7% към края на второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2017 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас
Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит
Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит