НОВИНИ

НАП може да бъде глобена с до 20 млн. евро заради изтичането на данни

НАП може да бъде глобена до 20 милиона евро заради изтичането на данни. До края на седмицата ще стане ясен размерът на санкцията, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на агенцията. Резултатите от проверката на Приходната агенция бяха коментирани на дискусия, посветена на киберзаплахите.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:58, 21.08.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Един от изводите от проверката - от Приходната агенция не са взели достатъчно мерки за защита на базите си данни.

Веселин Целков - член на Комисията за защита на личните данни: Най-общо не е направила нищо. Максималната глоба в тежкия вариант, предвиден от регламента и съответно в нашия закон е 20 млн. евро или 4% от годишния оборот.

Още преди няколко месеца пред експертите от Комисията светнала червената лампичка, че в НАП защитата на системите на базите данни не са много благонадеждни. До този извод стигнали след проверка в агенцията.

Веселин Целков - член на Комисията за защита на личните данни: Беше по повод в отговор на едно наше задължително указание, че достъпът до информационните системи, съдържащи лични данни, не може да бъде осъществяван единствено и само чрез ЕГН. И отговорът от НАП беше "в изпълнение на вашето предписание НАП въведе втори идентификатор - рождена дата".

След мащабната хакерска атака България става първата страна в Европа, в която ще бъде предлагана застраховка срещу хакерски атаки. От нея ще могат да се възползват граждани, фирми и институции.

Павел Димитров - изпълнителен директор на застрахователна компания: Повече от две години разработваме своя продукт съвместно с израелски специалисти в областта на киберсигурността.

Именно от Израел много държави черпят опит за подобряване на сигурността си. Там вече са намерили формулата за успешната работа между държавния и частния сектор за защита в мрежата.

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: Преди по-малко от месец, една от основните институции в Израел беше атакувана, имаше изтичане на данни на почти 2,9 млн. граждани. Ние помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна в нормално положение.

От ИТ сектора у нас изтъкват, че частните компании и държавата също могат да си сътрудничат по-ефективно по линия на киберсигурността. Една от опциите е чрез т. нар. "етични хакери".

Ростислав Петров - председател на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери: Тестват сигурността на дадена компания или държавна институция, за да открият дали има пробиви в сигурността, съответно след това да предложат мерки за противодействие.

Експерти предупреждават, че опитите за кибератаки вероятно ще зачестят. Затова е необходимо и граждани, и фирми, и институции да обърнат внимание на защитата на данните си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища
Италианският президент преговаря с партиите за изход от политическата криза
Италианският президент преговаря с партиите за изход от политическата криза