НОВИНИ

НАП предлага да се удължи срока за смяна на софтуерите в бензиностанциите

Националната агенция за приходите предлага на Министерството на финансите да удължи срока за смяна на софтуерите в бензиностанциите до септември. Така те ще разполагат с допълнителни 6 месеца, в които да въведат новите касови бележки, в които ще присъства и разбивка за цената на горивото. Според приходната агенция времето е достатъчно бензиностанциите да започнат да издават касови бележки с новите изисквания.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:57, 21.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Касовите бележки с разбивка на цената на горивата трябваше да са факт след 10 дни. Обявеният срок - 1 април обаче се оказа твърде кратък за бранша и от петролната и газова асоциация неведнъж предупредиха за риска от криза на пазара и частично затваряне на обекти, тъй като нямало да успеят да въведат новия софтуер.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Категорично смятаме, че срокът до септември е напълно достатъчен, тази информация, която клиентите биха получили, които заслужават да знаят е напълно достатъчен.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че новите касови бележки ще навредят на пазара на горива и ще нарушат конкуренцията. От НАП не коментират този въпрос, защото бил в компетенциите на министерството на финансите, но уточниха, че освен срокът не са предложили промени по изискванията за новите касови бележки , които ще се издават на бензиностанциите.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Инфраструктурата на търговията на горива е важна от гледна точка на снабдяването на населението с гориво и всъщност не се прави компромис по отношение на съдържанието, а само по отношение на времето, в което те ще изпълнят това изискване.

Очаква се и реакцията на финансовото министерство по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С изложба и концерт започна Европейският музикален фестивал
С изложба и концерт започна Европейският музикален фестивал
Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта
Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта