НОВИНИ

НАП проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити в КТБ

НАП се самосезира и вече проверява списъка с политици, магистрати и фирми, с влогове и кредити във фалиралата КТБ. Съдържанието на техните сметки беше оповестено вчера от синдиците в банката. Говорителят на НАП Росен Бъчваров съобщи за "По света и у нас", че не е ясно кога и дали ще бъдат представени публично резултатите от проверката за произхода на парите в оповестените сметки в КТБ.

Надежда Василева
от Надежда Василева Илина Бисерова
18:37, 10.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

От Прокуратурата обявиха, че нямат информация дали държавното обвинение ще се сезира по случая. Отправихме запитване и към финансовото разузнаване към ДАНС - дали и кога те също ще започнат проверка за произхода на парите в изнесените сметки, и дали има съответствие между списъците и годишните декларации на публични личности, магистрати и партии. Изнесените данни коментираха и депутатите. Според Десислава Атанасова, която ръководеше парламентарната комисия по казуса КТБ, списъците показват, че това е банка на съдебната власт.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: "Основната цел на комисията КТБ беше не само да осветли целия процес и това дали тази банка е функционирала нормално или е функционирала като пирамида, което безспорно се доказа. И второ да промени законодателството така, че цялото ни общество да види кои са реалните вложители и кредитополучатели. Това, което месеци наред, дори повече от година се насаждаше в общественото мнение, че тази банка е банка на властта, донякъде е вярно, но като че ли най-вече на съдебната власт".

Шефът на левицата е възложил на партийното счетоводство да провери откъде БСП-Варна е имала 1 милион лева в КТБ.

Михаил Миков - председател на БСП - лява България: "В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари. Става въпрос за пари, които поне по първа информация и по разговори не е имала БСП - Варна".
;

В КТБ съпругата на независимия Георги Кадиев е имала депозит от 100 000 лева, който е възстановен.

Георги Кадиев - независим депутат: "И няма нищо лошо в това да имаш депозит в която и да е българска банка, просто защото са давали по-високи лихви. Нейната грешка е била, че е повярвала на БНБ, когато БНБ каза - всички банки в България са здрави".

ДПС припомниха, че са настоявали за публичност по случая КТБ и искат да бъде направена и следваща крачка в търсене на цялата истина.

Йордан Цонев - ДПС: "Правим проучване законодателно как може да бъде осветен докладът на специализираната компания, която прави разследванията - Алекс партнърс, защото има пречки законодателни от всякакъв характер".

От дясно посочиха, че списъците с вложители не отговарят на ключов въпрос.

Мартин Димитров - РБ: "Искаме да видим хората, които са замесени по веригата в източването на КТБ и най-вече публичните фигури".
От Реформаторския блок също искат разсекретяване на международното разследване за КТБ.


СПИСЪЦИТЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО КОРИГИРАНИЯ НА 10.02.2016г., МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външно ще мобилизира целия си ресурс за успех на Бокова
Външно ще мобилизира целия си ресурс за успех на Бокова
На 24 февруари е делото за екстрадицията на Цветан Василев
На 24 февруари е делото за екстрадицията на Цветан Василев