Президентът Румен Радев да свика Kонсултативния съвет за национална сигурност заради изтичането на данни от НАП, поиска от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Министърът на финансите призова левицата да не спекулира с проблема.

Според левицата кризата с НАП тепърва ще се развива и ще се отрази не само на гражданите, но и на бизнеса. Лидерът на БСП Корнели Нинова поиска виновните да понесат отговорността си.

Корнелия Нинова- председател на ПГ на "БСП за България": Правителството е абсолютно неадекватно, неспособно и некадърно да овладее тази криза. Не може да гарантира вашата лична собственост, тази на държавата и европейската такава.Борисов не може да се справи с тази кризи и затова днес ние се обръщаме към президента Радев и настояваме, и искаме, молим го да свика КСНС, да вземем мерки да овладеем тази криза, макар че тя тепърва ще се развива.

Министърът на финансите обвини левицата, че спекулира с пробива в НАП, като прави неверни апокалиптични прогнози и припомни банковия срив при управлението на БСП през 90-те години, когато доларът удари 3 000 лв.

Владислав Горанов, министър на финансите: Не омаловажавам кризата, извинявам се още веднъж на всички български граждани, чиято информация беше разпространена, но опитът ви да внесете страх, че с тази информация могат да се постигнат тези катастрофични последици, за които вие твърдите са неверни. Ако вашата цел е да омаскарите управлението на ГЕРБ, винаги в политическите ходове трябва да имате предвид, че ако крайната ви цел е вие да управлявате, трябва нещо да остане.

В кулоарите на парламента Горанов заяви, че ще разговаря с шефката на НАП Галя Димитрова, когато тя се върне от платен отпуск.

От НАП съобщиха,че вече окончателно е установено, че от изтеклите близо 5 млн. лични данни , 1 млн. са на починали лица.

От Приходната агенция призоваха гражданите да не ползват циркулиращите в интернет приложения за проверка дали личните им данни са хакнати.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: Първото нещо, което бихме посъветвали всеки български граждани е да изчака няколко дни преди да пуснем в експлоатация нашето приложение, в което всеки може да провери дали негови лични данни са изтекли. Нямаме данни за изтекли персонални кодове на НАП, нямаме данни за идентификация, user name или парола за определени информационни ресурси.

От НАП уточниха, че изтеклите данни са свързани с данъчни декларации, изплатени доходи на физически лица, здравно осигурителен статус, актове за административни нарушения.

​Българите могат да заведат дела срещу НАП заради изтичането на личните данни​

​Българите могат да заведат дела срещу НАП заради изтичането на личните данни​

До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Приходната аг...