Всекидневно НАП е подложена на хакерски атаки, на които се противодейства успешно. Това заяви изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова пред парламентарната анкетна комисия.

Комисията има за цел да изясни причините, довели до пробива в сървърите на данъчните през юли, при който бяха източени данните на над 5 млн. българи.

Димитрова посочи, че се обсъжда вариант специализирана фирма по киберсигурност да поеме защита на информационните масиви на агенцията. Обмисля се и възможността НАП да заведе граждански искове срещу извършителите на хакерската атака.

Галя Димитрова, изп. директор на НАП: Опити за такива атаки продължават и до ден днешен. Непрекъснато се регистрират такива, но ние успешно успяваме да ги предотвратим, благодарение на новите приложения и системи, които успяхме през това време да внедрим, точно с цел предотвратяване на такива злонамерени действия. Имаше случаи, в които имаше хиляди такива опити за един ден. Ние естествено информацията за IP-адреса, от които са извършени тези опити, предоставихме своевременно на ГДБОП и те правят своите разследвания.