НОВИНИ

НАП започна проверки на фирмите, съхраняващи големи суми в касите си

Причината - съмнения за укриване на данъци и дивиденти. Оказва се, че над 1280 компании у нас са посочили, че имат над 1 милиона лева в наличност. Какви са възможностите за злоупотреби? Първите ревизии показват, че фирмените каси се използват от някои управители като лични.

Николай Минков
от Николай Минков
17:55, 29.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Според НАП над 100 млн. лв. само счетоводно фигурират в касите на българските фирми. Първите проверки показват, че те отдавна са източени.

НАП тръгва по следите на липсващите милиони, в опит да върне на държавата неплатените данъци.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Къде са парите е въпросът. Най-често те са раздадени на собствениците и управителите, които са вършили лични разходи с тези пари, но счетоводителите, понеже няма как да ги осчетоводят, са ги оставили счетоводно да изглеждат като пари на каса. Само че това от данъчна гледна точка е неприемливо. И ако парите са раздадени на управителите трябва да се подадат данъчни декларации, да се обложат тези скрити разпределения на печалбата с 5% данък дивидент.
;

За по-алчните управители и собственици на фирми, които източват от касите големи суми, законът е предвидил и санкции.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Ако парите са били превеждани и са на обща стойност над 10 хил. лв. за всяко индивидуално плащане, законът постановява, че трябва се вземат 30% от тези пари като санкция, заради нарушената забрана за плащане в брой.

Ако при проверките все пак се окаже, че парите са в касата, но фирмата има неплатени данъци, тогава НАП ще използва тези суми, за да погаси просрочените задължения към фиска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора партида яйца с фипронил беше засечена в България
Втора партида яйца с фипронил беше засечена в България
Събират гудрона, който потече на старото русенско сметище
Събират гудрона, който потече на старото русенско сметище