НОВИНИ

Нападателят от Хамбург бил кандидат за бежанец

26-годишният мъж, който вчера уби с нож един човек и рани шестима при нападение в Хамбург, е живеел в Европа от няколко години със статут на кандидат за убежище, съобщи прокуратурата в Хамбург, цитирана от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:16, 29.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Той прекарал известно време в Швеция и Норвегия, чиито езици овладял "много добре", а през пролетта на 2015 г. се преселил в Германия.
В продължение на около две години мъжът, наричан в германската преса Ахмад А., се е проявил само веднъж, с джебчийство, но се разминал безнаказано.
Съседът му по стая в бежанския център в Хамбург, 31-годишен сирийски бежанец, представящ се с името Мохамад, не разбира какво се е случило. "Той е много интелигентен, винаги е помагал на кандидатите за убежище и ги е наставлявал какво трябва да направят", разказа Мохамад.
"Наистина свестен тип, никога не е проявявал агресия. Най-лошото, което е правил, е да потропа на съседна врата, защото музиката беше много силна", добави той.
Мохамад и други обитатели на приюта обаче забелязали неотдавнашна промяна. "По време на последния рамазан преживя криза, накупи си ислямистки дрехи и четеше Корана в стаята си на глас", каза той.
Ахмад отишъл в университет в града, крещял на студентите, че по света се избиват мюсюлмани и говорел за ситуацията в Палестина. Друг обитател на приюта разказва, че Ахмад често викал "Аллах акбар" по коридорите, както направил и при вчерашното нападение.
Тази неотдавнашна радикализация бе потвърдена днес от вътрешния министър на града провинция Хамбург. Той бил известен на полицията като ислямист, но без пряка опасност да извърши насилие. В същото време показвал признаци на нестабилна психика, което прави още по-неясен мотива на вчерашното нападение.

;

26-годишният мъж, който вчера уби с нож един човек и рани седем души при нападение в Хамбург, е бил известен на полицията като ислямист, но не и като джихадист, предадоха световните агенции. Това съобщи на пресконференция вътрешният министър на провинция Хамбург Анди Гроте.

Гроте допълни, че на този етап има индикации за ислямистки мотиви на атаката, но че нападателят страдал и от психологически проблеми. Гроте каза, че на този етап ситуацията остава все още неясна и не може да се определи категорично кой от двата елемента - ислямисткия или психологическия - е подтикнал нападателя да извърши атаката, предаде Франс прес.

Германската полиция смята, че нападателят е действал сам и не е свързан с екстремистка мрежа.

Според възстановката на полицията нападателят, който е роден в Обединените арабски емирства, влязъл вчера в супермаркет в квартал на Хамбург и откраднал кухненски нож с острие с дължина 20 сантиметра. После се нахвърлил върху мъж на 50 години и го намушкал до смърт. След това ранил двама други клиенти и избягал от магазина, където продължил да нанася удари по случайни минувачи. Той бил неутрализиран благодарение на други минувачи.

По-рано кметът на Хамбург Олаф Шолц каза, че нападателят е подлежал на депортация от Германия, но това не станало, защото у него не били намерени необходимите редовни документи за самоличност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък трафик в Европа заради отпуските
Тежък трафик в Европа заради отпуските
В Европа ще започне продажбата на напитки oт месо
В Европа ще започне продажбата на напитки oт месо