НОВИНИ

Нападение с дронове срещу венецуелския президент по време на митинг

Във Венецуела президентът Николас Мадуро обяви, че е оцелял при атентат с дронове, заредени с експлозив. Според властите ударът е бил нанесен по време на официална реч на военна церемония в Каракас. Съобщава се за седем ранени и няколко арестувани. Мадуро обвини Колумбия и "елементи в Съединените щати" в провокиране на "крайнодесен заговор" за неговото убийство. Богота отхвърли твърденията като безпочвени, Вашингтон отрече всякакво участие, Испания и Русия осъдиха нападението.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:35, 05.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Два дрона, заредени с експлозиви, са се взривили през няколко секунди в близост до трибуна, където НиколАс Мадуро е държал реч за 81-вата годишнина от създаването на Венецуелската национална армия. Това каза самият оцелял.

Инцидентът стана точно, когато държавният глава обяви, че е настъпил часът за икономическо възстановяване на Венецуела. Строените войници се разбягаха, а охраната обгради президента с противокуршумни щитове. По-късно Мадуро съобщи, че вече има задържани по случая.

Николас Мадуро - президент на Венецуела: Имаше опит да бъда убит. Нямам съмнение, че всичко сочи към крайната десница във Венецуела в съюз с десницата в Колубмия и зад този опит стои колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

Мадуро обяви, че според разследването, финансовите поддръжници на заговора живеят в американския щат Флорида и изрази надежда, че правителството на Доналд Тръмп ще вземе мерки срещу тях.

От своя страна министърът на комуникациите Хорхе Родригес обвини крайнодясната опозиция във Венецуела. След като изгубиха изборите, сега се провалиха отново, заяви той по повод президентския вот през май, когато Мадуро бе преизбран за нов шестгодишен мандат.

Хорхе Родригес - министър на комуникациите и информацията: Вече е установено, че това е нападение срещу конституционния президент на Венецуела Николас Мадуро, който е напълно невредим и сега върши обичайната си работа.

Междувременно в социалните мрежи отговорност за нападението пое неизвестната групировка "Войници в тениски", която обяви, че военните са свалили двата ѝ дрона с експлозиви. Твърдението не е подкрепено с нищо. Анонимни огнеборци говорят за газова експлозия, заснет е дим от прозореца на близка сграда.

Наблюдатели отбелязват, че властите редовно обвиняват външни сили и опозицията в заговори и сега не изключват да последва разправа с политически противници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Загинали са всичките 20 души в катастрофа на самолет от Втората световна война
​Загинали са всичките 20 души в катастрофа на самолет от Втората световна война
От БСП се разграничават от Бенчо Бенчев
От БСП се разграничават от Бенчо Бенчев