НОВИНИ

Нападения с хладно оръжие на гара в Германия

Нападател с нож на гара в Германия уби един човек и рани трима. Инцидентът е станал на гарата в град Графинг. Нападателят е арестуван. Според министъра на вътрешните работи на Бавария той не е ислямист.

bnt avatar logo
от Александър Андреев - DW
18:15, 10.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Властите съобщават, че атентаторът от Графинг няма чуждестранни корени, че страда от психически отклонения и - по собствените му думи - е бил дрогиран. По професия е шлосер, но от две години стои без работа. Пак по собствените му думи извършителят бил приел мюсюлманското вероизповедание. Независимо от това вътрешният министър на Бавария потвърди, че престъплението не е извършено по някакви ислямистки подбуди.

Първоначално имаше такива предположения, защото според очевидци престъпникът викал „Аллах е велик”. Оказа се, че той освен това е изкрещял на немски: „Невернико, трябва да умреш!”. Според разследващите, по време на разпита извършителят изглеждал объркан и неадекватен, така че съществуват съмнения дали може да носи отговорност за постъпките си. Хронологията на престъплението вече е ясна.

Карл-Хайнц Зегерер, говорител на полицията: Тази сутрин около 4:50 ч. имаше инцидент на гарата в Графинг. 27-годишен мъж нападна с нож няколко пътници. Най-напред атакувал един мъж във влака, после излязъл на перона, нападнал и сериозно ранил втори човек, след което излязъл на предгаровия площад и тежко ранил още двама велосипедисти.

Срещу нападателя от Графинг е образувано производство за убийство и три опита за убийство, но според властите не е ясно дали изобщо може да носи наказателна отговорност. На пресконференцията днес се каза, че е възможно да бъде настанен в психиатрична клиника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби за каруците в централната част на Благоевград
Глоби за каруците в централната част на Благоевград
Гледайте по БНТ1 тази вечер: първия полуфинал на Евровизия 2016
Гледайте по БНТ1 тази вечер: първия полуфинал на Евровизия 2016