COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Направиха възстановка на лицето на Мария Магдалена

Как е изглеждало лицето на Мария Магдалена? Примерен отговор дават френски специалисти, които са изработили триизмерен образ на светицата.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:51, 13.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Така вероятно е изглеждала Мария Магдалена. Реконструкцията на лицето ѝ се показва за първи път в света, а уникалната изработка е дело на френски специалисти по медицинска антропология.

Те са взели са основа черепа от предполагаемите останки на светицата и без да го местят, са получили триизмерно изображение чрез над 400 снимки на място. Свещената реликва се намира в базиликата „Сент Максимин“ в планината Сент Бом, южна Франция, където се смята че Мария Магдалена е прекарала последните си земни дни.

Филип Шарлие, антрополог: Върху повърхността на черепа бяха наслагани шаблонни кожа, мускули и мастна тъкан. Това е предположение за това как е изглеждало лицето на тази жена.

Провансалската легенда гласи, че прочутата сподвижница на Иисус Христос и пръв свидетел на Неговото възкресение, бяга с кораб от Йерусалим, където е преследвана, след като Божият син е разпънат на кръст. Мария Магдалена идва във Франция, на брега на Средиземно море, а пещерата ѝ става място за поклонение през Средновековието.

Жан Гион, историк: За повечето историци степента на достоверност, че се касае именно за Мария Магдалена, е близка до нулата, защото няма никакво свидетелство, че тя е дошла в Прованс.

Незовисимо от това, изследователите биха могли да стигнат още по-далеч - например да установят геогргафския произход на останките чрез ДНК експертиза на косите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Участие в избор на председател на БСП ще вземат регистрираните до 31 декември
Атанас Зафиров: Участие в избор на председател на БСП ще вземат регистрираните до 31 декември
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"