НОВИНИ

Направиха възстановка на лицето на Мария Магдалена

Как е изглеждало лицето на Мария Магдалена? Примерен отговор дават френски специалисти, които са изработили триизмерен образ на светицата.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:51, 13.09.2017
5491
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Така вероятно е изглеждала Мария Магдалена. Реконструкцията на лицето ѝ се показва за първи път в света, а уникалната изработка е дело на френски специалисти по медицинска антропология.

Те са взели са основа черепа от предполагаемите останки на светицата и без да го местят, са получили триизмерно изображение чрез над 400 снимки на място. Свещената реликва се намира в базиликата „Сент Максимин“ в планината Сент Бом, южна Франция, където се смята че Мария Магдалена е прекарала последните си земни дни.

Филип Шарлие, антрополог: Върху повърхността на черепа бяха наслагани шаблонни кожа, мускули и мастна тъкан. Това е предположение за това как е изглеждало лицето на тази жена.

Провансалската легенда гласи, че прочутата сподвижница на Иисус Христос и пръв свидетел на Неговото възкресение, бяга с кораб от Йерусалим, където е преследвана, след като Божият син е разпънат на кръст. Мария Магдалена идва във Франция, на брега на Средиземно море, а пещерата ѝ става място за поклонение през Средновековието.

Жан Гион, историк: За повечето историци степента на достоверност, че се касае именно за Мария Магдалена, е близка до нулата, защото няма никакво свидетелство, че тя е дошла в Прованс.

Незовисимо от това, изследователите биха могли да стигнат още по-далеч - например да установят геогргафския произход на останките чрез ДНК експертиза на косите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събарят сградите по улица „Шипка, които ще пречат на разширяването ѝ
Събарят сградите по улица „Шипка, които ще пречат на разширяването ѝ
Чистотата на въздуха ще е сред приоритетите на българското европредседателство
Чистотата на въздуха ще е сред приоритетите на българското европредседателство